Cijene nafte kliznule su ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju

Pixabay

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 45 dolara zbog opetovanog skoka broja zaraženih koronavirusom koji je ponovo potaknuo zabrinutost za potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,58 dolara. U istom je iznosu pojeftinio i barel na američkom tržištu kojim se trgovalo po 41,44 dolara.

Opetovani skok broja zaraženih i dalje je ključan za tržište i za izglede za potražnju. Brojke pokazuju da broj novozaraženih raste u nizu američkih saveznih država a Indija je danas izvijestila o najvećem broju novih slučajeva od izbijanja epidemije.

“Bilo bi nerealno zadržati cijene na dosadašnjoj razini”, komentira Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja rast cijena nafte u ovom tjednu. “Trgovci su danas pohitali korigirati cijene, imajući na umu nevidljivog neprijatelja, Covid-19”, dodaje Tonhaugen.

Na tržištu se pozorno prate i razgovori u SAD-u o novom paketu poticaja za gospodarstvo u koronakrizi. U jučerašnjim pregovorima čelnici demokrata u Kongresu i pomoćnici američkog predsjednika nisu se u osnovi pomaknuli s mrtve točke.

“Neuspjeh pregovora o pomoći bio bi težak udarac za američko gospodarstvo koje se počelo oporavljati i za izglede za krhku potražnju za naftom”, sažima mišljenje tržišta Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Značajniji pad cijena zakočila je najava Iraka da će slijediti vodeće proizvođače u koordiniranom smanjenju proizvodnje kako bi se poduprle cijene.

Irak je do sada pokazivao nizak stupanj discipline u poštivanju dodijeljene mu kvote smanjenja da bi danas irački ministar energetike zajedno s arapskim kolegom naglasio da je spreman u cijelosti provesti postignuti dogovor.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 45,17 dolara, što znači da je bila 17 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentari