Cijene dionica na Wall Streetu porasle, ulagače ohrabrile vijesti o napretku cjepiva

Pixabay

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prethodnih tjedana, jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv koronavirusa i ponudama za preuzimanje kompanija.

Dow Jones ojačao je 327 bodova ili 1,18 posto, na 27.993 boda, dok je S&P 500 porastao 1,27 posto, na 3.383 boda, a Nasdaq indeks 1,87 posto, na 11.056 bodova.

Nakon oštrog pada u prethodna dva tjedna, ti su indeksi jučer porasli jer je ulagače ohrabrila vijest da je kompanija AstraZeneca, u suradnji sa sveučilištem Oxford, nastavila klinička ispitivanja cjepiva za koronavirus, nakon što je dobila odobrenje regulatornih vlasti.

Ispitivanja ovog eksperimentalnog cjepiva u kasnoj su fazi, a ono je jedno od najnaprednijih među brojnim potencijalnim cjepivima na čijem se razvoju radi.



Prošloga su tjedna ispitivanja prekinuta jer se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio.

Cijena dionice farmaceutskog diva Pfizera porasla je 2,6 posto, također nakon vijesti o napretku u razvoju cjepiva.

“Tržište voli svaku vijest o cjepivu jer bi ono predstavljalo rješenje svih problema. A bit će sve više takvih vijesti o napretku u razvoju cjepiva”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti o preuzimanjima.

Tako je cijena dionice Nvidie skočila gotovo 6 posto, nakon što je izvijestila da od japanske SoftBank grupe planira za 40 milijardi dolara kupiti proizvođača čipova Arm.

Dionica Oraclea poskupila je, pak, 4 posto, nakon što je taj softverski proizvođač izvijestio da planira partnerstvo s kineskom tvrtkom ByteDance kako bi se održalo poslovanje TikToka u SAD-u.

ByteDance je skloniji partnerstvu s Oracleom, nego prodaji TikToka Microsoftu, koji je kanio preuzeti američko poslovanje te aplikacije nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio zabranu poslovanja TikToka u SAD-u.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna sjednice čelnika niza središnjih banaka, od američkog Feda do japanske i britanske središnje banke.

Kako se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, ulagači se nadaju novim poticajnim monetarnim mjerama.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 6.026 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 13.193 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,35 posto, na 5.051 bod.

Komentari