Četiri luke provode infrastrukturne projekte vrijedne 222 milijuna kuna

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Četiri županijske lučke uprave – Cres, Crikvenica, Krk i Mali Lošinj – provode pet infrastrukturnih projekata koji se financiraju sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a ukupna im je vrijednost više od 222 milijuna kuna, rečeno je na savjetovanju za korisnike projekata koji se financiraju iz tog programa, a objavljeno u Jutarnjem listu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina tom je prigodom istaknuo kako je svaka županijska luka “pod projektnom pričom” i u tijeku je izgradnje – u Crikvenici zapadnog dijela luke, novog projekta Mrtvaška koji povezuje Lošinj s Ilovikom, projekta Unije, u Cresu zapadne obale i novog lukobrana te nautičkih vezova u Baški.

“Projekti su ‘težine’ od 30 do 60 milijuna kuna, ukupne vrijednosti više od 222 milijuna kuna. Kandidirali smo ih Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, svi su prošli i financiranje je pod nadzorom Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU”, rekao je Komadina, dodajući kako su i organizirali savjetovanje da bi svi uvidjeli ozbiljnost projekata i kvalitetu provedbe te da ne bi bilo nepredviđenih troškova.

U projektima se ne smiju događati velike promjene

Kako piše Jutarnji list, savjetovanje su organizirali Primorsko-goranska županija i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), a korisnici su mogli dobiti više informacija o načinu provođenja programa, razmjene pozitivnih iskustava te mogućim potencijalnim rizicima u provedbi.



Predstavnici SAFU pritom su upozorili na najčešće pogreške u pripremi i provedbi postupaka nabave, a pomoćnica ravnatelja SAFU-a Ana Čarić Perković istaknula je da projekt prate od prijavnog obrasca.

“Važno je da se ne događaju velike promjene u projektima, a promjene koje se dogode trebale bi biti jako dobro opisane i popraćene razlozima”, istaknula je Ana Čarić Perković u objavi u Jutarnjem listu.

Komentari