Cappelli i Aladrović: Ove godine očekuje se zapošljavanje više od 9000 sezonaca

Ministarstvo turizma

Projekt “Dani poslova u turizmu” održani su danas u Osijeku s ciljem spajanja poslodavaca i nezaposlenih osoba, kako bi se u izravnom kontaktu angažirali sezonski radnici za predstojeću turističku sezonu.

To je zajednički projekt Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te partnera Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

“Dane poslova u turizmu” otvorili su ministar turizma Gari Cappelli i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović. 

Raste potražnja za radnom snagom u turizmu

Cappelli je rekao kako je rastom potražnje, ulaganjem u nove objekte i proširivanjem ponude postojećih sadržaja porasla potražnja za radnom snagom i zato se organiziraju “Dani poslova u turizmu”.



“Drago mi je što se prvi takav susret održava u Slavoniji koja iz godine u godinu bilježi rast turističke potražnje, zajedno s ostatkom kontinentalnog dijela Hrvatske koji ima godišnju stopu rasta od sedam do 10 posto. Zato će mi biti drago kada budemo imali priliku vidjeti domaću radnu snagu koja se zapošljava upravo na hrvatskom kontinentu i ovdje pruža dobrodošlicu i gostoljubivost gostima kroz cijelu godinu”, istaknuo je Cappelli.

Na potrebu za radnom snagom osvrnuo se i Aladrović koji je naglasio kako upravo iz slavonskih županija dolazi značajan broj radnika – sezonaca. U hrvatskom turizmu prošle godine radilo je gotovo 6000 sezonskih radnika iz cijele države.

Slavonci su prepoznati kao dobri radnici

„Slavonci su prepoznati kao kvalitetna radna snaga za koju postoji značajan interes poslodavaca. To je rezultat niza aktivnosti koje se provode s ciljem aktivacije nezaposlenih osoba i osiguranja radne snage za potrebe turističke sezone poput obrazovanja nezaposlenih za rad za vrijeme turističke sezone”, rekao je Aladrović. Dodao je kako je pritom poseban naglasak na učenju stranih jezika kako bi se povećala kvaliteta pružene usluge u turizmu.

Cilj mjere stalni sezonac je pružanje financijske podrške radnicima koji su zaposleni samo tijekom sezone, a ona je dostupna poslodavcima iz svih djelatnosti koja imaju obilježja sezonskog poslovanja.

“U posljednje tri godine, tu je mjeru koristilo više od 13.300 osoba”, istaknuo je Aladrović. Dodao je kako se ove godine očekuje zapošljavanje više od 9000 sezonskih radnika, a potrebu za njima u Osijeku je predstavilo više od 65 poslodavaca.

Nakon Osijeka „Dani poslova u turizmu“ održat će se 22. siječnja 2020. u Zagrebu te 31. siječnja 2020. u Splitu.

Dodatnih milijardu kuna za program zapošljavanja u 2020.

Uz Dane poslova u turizmu održana je i Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema na temu „Suradnja jedinica lokalne uprave i poslodavaca s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava“.

Na konferenciji je Aladrović, među ostalim, istaknuo stopu zaposlenosti od 67,5 posto kao rezultat poticanja zapošljavanja hrvatske Vlade koja je u prethodne tri godine izdvojila 6,5 milijardi kuna kroz mjere aktivne politike zapošljavanja i programe zapošljavanja te najavio dodatnih milijardu kuna u 2020. godini.

Komentari