Cappelli: Granice se otvaraju. Realno očekivati 30 posto lanjskih prihoda od turizma

Tonci Plazibat / CROPIX

Ministar turizma Gari Cappelli smatra kako je realno ove godine očekivati oko trećine lanjskih prihoda od turizma ili oko 4 milijarde eura, što temelji na najavama i komunikaciji s tržištima, turoperatorima i drugim partnerima, kao i otvaranju granica te dobroj epidemiološkoj situaciji.

Kraja svibnja će se “otvoriti granice s još četiri-pet država iz najbližeg okruženja, a nakon toga polovicom lipnja i s Njemačkom i dalje sa trećim zemljama”, rekao je Cappelli koji je očekivanja i najave za ovu turističku sezonu iznio gostujući u utorak navečer u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje o pojačanim kampanjama i marketingu konkurencije, pogotovo Grčke koja se promovira kao korona free zemlja, odgovorio je grafom o turističkoj potražnji iz ankete u Njemačkoj, po kojemu je Hrvatska najtraženija odnosno njoj se s tog tržišta ove godine predviđa najmanji pad, od 20 posto, među četiri zemlje Mediterana (Italija, Grčka, Turska i Hrvatska).

Napomenuo je i da postoji veliko zanimanje za postavljanje aviolinija s Izraelom i drugim zemljama.



Osvrnuo se i na Dubrovnik, koji kao većinom turistička aviodestinacija s 90 posto turista koji dolazi zrakoplovima sada dosta trpi jer nema letova, kazavši da su nedavno imali vrlo ozbiljan razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem oko rješavanja pitanja luke, turizma i avio prometa. Odlučeno je da će se, ako ništa drugo ne bude moguće, ići s letovima Croatia Airlinesa za Dubrovnik s posebnim programom udruženog oglašavanja s HTZ-om, izvijestio je Cappelli.

“Čuo sam se s dubrovačkim gradonačelnikom i danas oko inicijative da se krene s bukiranjem u Luksemburgu s 1. lipnja, i da se epidemiolozi već sutra dogovore oko detalja prihvata tih letova iz Luksemburga i još neki zemalja gdje postoji interes”, otkrio je ministar.

Za cro karticu je ponovio kako je ranije planirano da ona krene u srpnju ove godine, da nije osmišljena zbog korona krize nego ranije kao dugoročni projekt hrvatske vlade u turizmu, kao i da se od nje ove godine i ne očekuju veliki rezultati, niti veliki interes poslodavaca, kojih je oko 60 posto prije krize reklo da će to koristiti za svoje radnike.

Komentirajući pak prozivke povremenih prijevoznika da se iz Ministarstva turizma ne odazivaju na njihove pozive i apele da im se odobre moratoriji na kredite i leasing od godinu dana jer nemaju nikakvih prihoda zadnjih oko dva mjeseca, ministar je poručio da su prema 15 leasing kuća poslali preporuku da iziđu u susret prijedlozima inicijative i udruga povremenih prijevoznika da se riješi moratorij na godinu dana i smanji kamata.

“Ključ svega je otvaranje granica pa će se time bar dijelom riješiti i problemi transporta. I na sutrašnjoj videokonferenciji ministara turizma EU-a a razgovarat ćemo o provedbi paketa EK za turizam i promet, na koji smo kao organizatori pozvali i povjerenicu EK za promet. Tražit ćemo da se u ovom novom program oporavka s puno više novca nego prije, sada u iznosu od 500 milijardi eura, što su inicirale Njemačka i Francuska, vidi ima li tu više mogućnosti za pomoć transportu”, najavio je Cappelli, dodavši da će se “poslije toga sastati, ako treba, i s predstavnicima prijevoznika”.

Komentari