Burze porasle, na Wall Streetu S&P u drugom kvartalu skočio 20 posto

Pixabay

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli drugi dan zaredom, pa su zabilježili najveći kvartalni skok u više od dva desetljeća jer se ulagači nadaju relativno brzom oporavku gospodarstva od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 217 bodova ili 0,85 posto, na 25.812 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,54 posto, na 3.100 bodova, a Nasdaq indeks 1,87 posto, na 10.058 bodova.

Tako je drugo tromjesečje S&P 500 završio s dobitkom od 19,95 posto, što je njegov najveći kvartalni skok od 1998. godine, za vrhunca tehnološke groznice.

Dow Jones porastao je, pak, u drugom tromjesečju 17,8 posto, a Nasdaq indeks više od 30 posto, najviše od 1999. godine.


S&P 500 indeks nadoknadio je u proteklom kvartalu gotovo sav gubitak iz prvog tromjesečja, kada je potonuo 20 posto, što je bio njegov najveći kvartalni gubitak od financijske krize 2008. godine.

Snažan skok cijena dionica u proteklom tromjesečju zahvaljuje se dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajima, kao i postupnom otvaranju gospodarstava, nakon što su prethodne restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje koronavirusa zaustavile gospodarske aktivnosti.

No, S&P 500 je i dalje u minusu oko 4 posto od početka godine, a u lipnju je porastao samo oko 2 posto jer se širenje koronavirusa u svijetu još nije zaustavilo.

Broj zaraženih premašio 10 milijuna

Broj zaraženih u svijetu premašio je 10 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 500 tisuća ljudi. Od toga je u SAD-u više od 2,5 milijuna oboljelih, dok je umrlo više od 125 tisuća ljudi.

Anthony Fauci, vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, kazao je jučer da SAD ide u pogrešnom smjeru i moglo bi se dogoditi da dnevno bude i 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Tijekom saslušanja u Senatu kazao je i da nema jamstva da će SAD imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine.

To, pak, unosi nesigurnost u vezi gospodarstva, pa je jučer predsjednik Feda Jerome Powell ponovio kako su izgledi za američko gospodarstvo i dalje vrlo nesigurni.

A na europskim se burzama jučer trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,90 posto, na 6.169 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 4.935 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,64 posto, na 12.310 bodova.

Azijske burze također porasle, trgovanje oprezno

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući naznakama oporavka najvećih svjetskih gospodarstava, no ulagači su oprezni jer širenje koronavirusa u svijetu još nije zaustavljeno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši veći dio jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 0,9 posto. U Hong Kongu se zbog praznika ne radi.

Azijske burze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu. Podržavaju ih i nešto bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji, posebice iz Kine, što ukazuje na oporavak od udara koronakrize prethodnih mjeseci.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući naznakama oporavka najvećih svjetskih gospodarstava, no ulagači su oprezni jer širenje koronavirusa u svijetu još nije zaustavljeno.

No, trguje se oprezno zbog daljnjeg širenja koronavirusa.

Nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, azijske su burze u drugom kvartalu snažno porasle. MSCI indeks azijskih dionica, bez japanskih, skočio je oko 18 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od 2009. godine.

No, u odnosu na početak godine, i dalje je u minusu oko 7 posto.

Dolar oslabio prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,48 bodova.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 107,65 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,1225 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1240 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 1,4 posto, na 39,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 41,75 dolara.

Komentari