Banke u Hrvatskoj bilježe strmoglav pad dobiti od 40 posto. Mogu li izdržati udar koji dolazi?

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Banke u Hrvatskoj već su u prvom kvartalu 2020. godine zbog koronakrize zabilježile pad bruto dobiti od 22,7 posto, a u prvih pet mjeseci neto dobit je prema preliminarnim podacima koje je RTL.hr dobio od Hrvatske narodne banke smanjena za gotovo 40 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U Njemačkoj je procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu po kojoj udar na banke tek predstoji izazvala veliku zabrinutost. Naime, znanstvenici Leibnizovog instituta procjenjuju da se rezerve poslovnih subjekata tope, te će mnogi doći u probleme s otplatama, što će značiti i probleme za banke.

Hrvatska narodna banka u odgovoru na upit RTL-a uvjerava da je hrvatski bankarski sektor stabilan i da može podnijeti predstojeću krizu. HNB očekuje ukupni pad profitabilnosti banaka u 2020. godini.

“Prema privremenim nerevidiranim podacima za prvo tromjesečje 2020., bruto dobit banaka je smanjena za 22,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2019. No, zbog još snažnije kontrakcije poslovnog rezultata u travnju i svibnju, neto dobit je prema preliminarnim podacima u prvih pet mjeseci 2020. smanjena za gotovo 40% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”, navodi se u odgovoru HNB-a RTL televiziji.



Komentari