Azijski ulagači oprezni, cijene nafte pale

Pixabay

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon prošlotjednog pada cijena dionica, dok su cijena nafte po pritiskom jer ulagače zabrinjava spori oporavak gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom plusu, nakon što je prošloga tjedna pao oko 2 posto i skliznuo s najviših razina u dvije i pol godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju skliznule 0,2 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Početkom prošloga tjedna MSCI indeks svjetskih burzi dosegnuo je najvišu razinu u povijesti jer su monetarni i fiskalni gospodarski poticaji podržavali rast cijena dionica.

No, krajem prošloga tjedna uslijedila je korekcija cijena, ponajviše u tehnološkom sektoru, koji je posljednjih mjeseci predvodio rastom na tržištu.

Posljedica je to prebrzog rasta tržišta dionica u uvjetima sporijeg nego što se očekivalo oporavka gospodarstava od koronakrize i recesije.

Na to ukazuju i jutros objavljeni podaci iz kineskog gospodarstva. Uvoz je u kolovozu neočekivano pao za 2,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Doduše, uvoz je porastao za 9,5 posto, više nego što se očekivalo, no ulagače zabrinjava slabost domaće potražnje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što nisu sigurni je li korekcija cijena tehnoloških dionica završila. Danas se zbog praznika na Wall Streetu ne radi, pa će za odgovor na pitanje o pritisku na tehnološki sektor trebati pričekati koji dan.

Analitičari u tvrtki Jefferies smatraju da je moguća daljnja korekcija cijena dionica.

„Razmatrajući različite mogućnosti, ima prostora za nastavak prošlotjedne korekcije”, pišu u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,87 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,75 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti gotovo nepromijenjen, pa se kreće oko 106,25 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, blago porastao, pa je cijena eura skliznula na 1,1845 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1850 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 5 posto.

Pritisak na cijene uslijedio je nakon vijesti da je Saudijska Arabija smanjila cijene svoje nafte koje isporučuje azijskim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 42,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 39,35 dolara.

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto

Komentari