Azijske burze u blagom rastu, no trgovanje oprezno

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago porasle, nakon jučerašnjeg oporavka europskih burzi, no trguje se oprezno jer ulagači nisu sigurni da se neće nastaviti pritisak na tehnološki sektor.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 posto. U Šangaju su, pak, skliznule 0,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok STOXX 600 indeksa vodećih europskih dionica za 1,7 posto, što je bio njegov prvi rast nakon tri dana pada.Na Wall Streetu se, pak, zbog praznika nije radilo, a smjer svjetskih burzi obično ovisi o smjeru najveće svjetske burze.

Polovicom prošloga tjedna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su najviše razine u povijesti, no krajem tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Taj je sektor u posljednja dva dana prošloga tjedna potonuo više od 6 posto, što nije, kažu analitičari, posljedica samo jednog okidača, pa se može očekivati i daljnji pad.

Valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je predvodio oporavak Wall Streeta posljednjih mjeseci. Nakon što je u ožujku pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio oko 75 posto.

I dok tom sektoru koronakriza nije nanijela veće štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Primjerice, cijena dionice Tesle, proizvođača električnih automobila, skočila je od početka godine čak 400 posto.

“Neke tehnološke dionice postale su skupe, stoga smatram da ovaj posljednji pad njihovih cijena predstavlja zdravu korekciju”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što američki Kongres možda neće donijeti nove poticajne fiskalne mjere.

“Podaci s američkog tržišta rada pokazali su u petak da situacija nije tako loša, pa su zaredale špekulacije da političari više nisu toliko zagrijani za poticanje gospodarstva s još tisuću milijardi dolara”, kaže Masahiko Loo, portfelj menadžer u fondu AllianceBernstein.

“Tržišta su otišla predaleko očekujući i da će Fed donijeti nove poticajne monetarne mjere”, dodaje.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

No, već tjednima se postavlja pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom na situaciju u gospodarstvima.

Dolar ojačao drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,14 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,87 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 106,25 na 106,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1810 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1845 dolara.

Cijene su nafte, pak, već nekoliko dana pod pritiskom, pa se kreću oko najnižih razina u pet tjedana. Posljedica je to zabrinutosti ulagača u vezi potražnje za ‘crnim zlatom’, s obzirom na spori oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,1 posto, na 42,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 39,15 dolara.

Komentari