Azijske burze rastu uoči potpisivanja sporazuma između SAD-a i Kine

Pixabay

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, a kineski juan oslabio, dok se SAD i Kina pripremaju za potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Šangaju i Hong Kongu su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, na kojemu vlada optimizam zahvaljujući nadi da će se s poboljšanjem trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Kineska delegacija doputovala je u Washington, gdje bi se u srijedu trebala potpisati prva faza trgovinskog sporazuma.

Prema toj fazi sporazuma, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Tečaj juana ojačao je jutros 0,4 posto, na 6,8677 juana za dolar.

Pozitivno na tržišta utječu i bolji nego što se očekivalo podaci iz kineskog gospodarstva, što je oživjelo nadu da bi se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva uskoro mogao ubrzati, nakon duljeg razdoblja usporavanja.

U prosincu prošle godine kineski izvoz porastao je na godišnjoj razini po prvi put nakon pet mjeseci, za 7,6 posto.

Još je više, više od 16 posto, skočio uvoz, što ukazuje na jačanje domaće potražnje, pokazali su jutros objavljeni podaci.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar stabilan prema košarici valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,37 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,36 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,60 na 110,05 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1135 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1125 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon što su jučer pale. Jutros se cijena barela na američkom tržištu kreće oko 58,10 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 59,15 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 0,14 posto, na 64,30 dolara, nadoknadivši manji dio jučerašnjeg gubitka.

Komentari