Azijske burze pale, prijeti drugi val koronavirusa

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, nastavljajući silaznom putanjom od prošloga tjedna, a pale su i cijene nafte jer su ulagače zabrinule vijesti o drugom valu širenja koronavirusa u Pekingu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru skliznule između 0,1 i 1 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez dok se prate vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile središte i okolna stambena naselja.


Strah o novog vala epidemije

Raste i broj novozaraženih u mnogim saveznim državama SAD-a, koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere.

To je izazvalo strahovanja od novih zabrana kretanja i gospodarskih aktivnosti, produženog razdoblja opreza potrošača i sporog oporavka gospodarstva.

Ulagače nisu ohrabrili ni novi gospodarski pokazatelji iz Kine.

U svibnju je industrijska proizvodnja porasla 4,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na oporavak proizvodnje, ali sporiji od 5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Gospodarstva se sporo oporavljaju

S druge strane, promet u trgovini na malo pao je u svibnju više nego što se očekivalo, za 2,8 posto na godišnjoj razini.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je terminski S&P 500 indeks trenutno u minusu oko 1 posto, što najavljuje nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu.

Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga su tjedna S&P 500 i Dow Jones indeks potonuli oko 5 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od polovice ožujka, jer su nakon novih ekonomskih procjena američkog Feda splasnule nade u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, najveće svjetske burze snažno su rasle od kraja ožujka do početka lipnja.

S obzirom na neka makroekonomska izvješća, ulagači su se nadali brzom oporavku gospodarstava od koronakrize i izlasku iz recesije. No, realnost je da se gospodarstva, doduše, postupno oporavljaju od prethodnog oštrog pada, ali da neće tako skoro dosegnuti razine od prije izbijanja koronakrize.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,07 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,33 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao sa 107,35 na 107,16 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1266 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1255 dolara.

A cijene su nafte nastavile klizati, nakon što su prošloga tjedna pale više od 8 posto, prekinuvši trend rasta koji je trajao šest tjedana.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 3,05 posto, na 35,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 2,1 posto, na 37,95 dolara.

Komentari