Azijske burze pale nakon Appleovog upozorenja

Pixabay

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, nakon što je Apple upozorio da neće ostvariti planirane prihode u prvom tromjesečju jer je širenje koronavirusa usporilo proizvodnju i oslabilo potražnju u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,65 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,5 posto.

Nakon što su prethodnih dana cijene dionica rasle, zahvaljujući nadi ulagača da će širenje koronavirusa uskoro biti zaustavljeno, jutros je azijske ulagače pokolebalo upozorenje Applea da u tekućem kvartalu neće ostvariti planirane prihode.



Taj tehnološki div poručio je da se njegovi proizvodni kapaciteti u Kini počinju otvarati, ali sporije nego što se očekivalo.

To upozorenje najvrijednije američke kompanije nagrizlo je optimizam onih ulagača koji su procjenjivali da će poticajne mjere kineskih i drugih vlasti u regiji zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

“Apple je poručio da bi njegov oporavak mogao biti odgođen, što bi moglo značiti da bi utjecaj virusa mogao potrajati i duže od ovog tromjesečja. Da se cijena dionice Applea kreće na niskim razinama, to ne bi puno značilo. No, njima se trguje po rekordno visokoj cijeni, pa će ulagači sigurno biti u iskušenju da ih prodaju”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zbog Appleovog upozorenja, pod pritiskom je cijeli tehnološki sektor, pa je, primjerice, cijena dionice Samsunga pala više od 2, Sonya više od 2,5 posto…

U minusu je i terminski S&P 500 indeks, za 0,3 posto, što pokazuje da bi danas na Wall Streetu, na kojemu su jučer zbog praznika nije radilo, cijene dionica mogle pasti s rekordnih razina.

U međuvremenu, broj umrlih od koronavirusa u kontinentalnoj Kini porastao je na 1.868, dok je ukupan broj zaraženih porastao na gotovo 72.500.

I dok kineske vlasti pokušavaju zaustaviti širenje virusa, gospodarstvo je pod velikim pritiskom. Neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a na snazi su zabrane putovanja.

Mnoge kompanije i dalje su zatvorene, što narušava nabavne lance u Kini i šire.

Koliko će to utjecati na kinesko i gospodarstva u regiji tek će se vidjeti.

Analitičari Nomure jutros su dodatno smanjili procjenu rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju s prethodnih 3,8 na 3 posto na godišnjoj razini, upola manje u odnosu na prethodni kvartal, i upozorili da bi rast mogao biti i slabiji.

Jučer je, pak, objavljeno da je japansko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju, prije izbijanja koronavirusa u Kini, palo 6,3 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo i najviše u gotovo šest godina.

Trećem po veličini svjetskom gospodarstvu prijeti recesija jer se procjenjuje da će zbog širenja koronavirusa i u tekućem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pasti.

Isti razlog naveo je jučer i singapurske vlasti na smanjenje procjena rasta gospodarstva, a poručeno je i da se ne isključuje mogućnost recesije.

S druge strane, podršku tržištima pružaju poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti. Tamošnja središnja banka jučer je dodatno smanjila jednu od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala dodatna sredstva na tržišta kako bi poboljšala likvidnost.

Kinesko ministarstvo financija najavilo je, pak, smanjenje poreznih stopa i naknada.

Dolar blago ojačao prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao prema košarici valuta.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,17 bodova, najviše razine u četiri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,14 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 109,80 na 109,75 jena.

Američka je valuta blago oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,0830 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0817 dolara, što je bila njezina najniža razina u gotovo tri godine.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Nakon što je jučer dosegnula 52,40 dolara, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula na 51,95 dolara.

Komentari