Azijske burze pale na početku novog tjedna

Pixabay

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagači strahuju da će zbog širenja koronavirusa paraliza dijelova gospodarstva potrajati još mjesecima, što bi, unatoč velikim monetarnim i fiskalnim poticajima, dovelo do golemih gospodarskih šteta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao gotovo 3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Singapuru skliznule između 0,8 i 2 posto. U Australiji su, pak, porasle 4,5 posto.

Podršku tržištima prošloga su tjedna pružale vijesti o paketu pomoći američkom gospodarstvu od oko 2.200 milijardi dolara, koji je dogovoren u Kongresu, kao i poruke iz američke središnje banke Feda o izvanrednim mjerama za povećanje likvidnosti na tržištima.



I vlasti drugih zemalja pokušavaju podržati gospodarstva, no mnogi dijelovi gospodarstva jednostavno su paralizirani jer je u nastojanjima da se zaustavi širenje koronavirusa tri milijarde ljudi blokirano, zatvoreno u svojim domovima.

Zbog toga su, među ostalim, analitičari JPMorgana povećali svoju procjenu pada globalnog gospodarstva u prvom polugodištu na 10,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Smanjili smo procjene za globalni BDP, uzevši u obzir daljnje širenje koronavirusa u svijetu, kao i povećane gospodarske štete zbog mjera koje su nužne za suzbijanje zaraze“, poručili su analitičari te banke.

Vlasti najvećih svjetskih gospodarstava poduzimaju niz mjera kako bi ublažile predstojeću recesiju. Središnje banke smanjile su kamatne stope i uvele mjere za poboljanje likvidnosti na financijskim tržištima.

Jutros je kineska središnja banka dodatno smanjila ključnu repo stopu za 0,20 postotnih bodova, a monetarnu su politiku dodatno olabavile i singapurske te novozelandske monetarne vlasti.

No, Rodrigo Catril, strateg u NAB-u, kaže da je glavno pitanje na tržištima hoće li svi ti poticaji biti dovoljni da bi globalno gospodarstvo izdržalo udar ‘koronakrize’.

“Za odgovor na to pitanje trebali bi se znati razmjeri blokada i koliko će se dugo te mjere provoditi. No, to je velika nepoznanica i tržišta će ostati nesigurna sve dok odgovor na to pitanje ne bude jasniji“, kaže Catril.

Britanske vlasti upozorile su svoje građane da bi mjere blokade mogle potrajati mjesecima, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump produžio preporuke za socijalne restrikcije do kraja travnja, premda je još nedavno najavljivao otvaranje gospodarstva do uskršnjih blagdana.

Dolar i dalje slabi

A na valutnim je tržištima dolar nastavio slabiti, što je posljedica agresivnog popuštanja monetarne politike Feda i povećanja dolarske likvidnosti na tržištima.

Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 98,71 bod, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio oko 99,40 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao sa 107,90 jena, koliko je iznosio u petak, na 107,30 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1095 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1140 dolara.

A cijene su nafte nastavili kliziti, premda su pod pritiskom već pet tjedana zaredom. Jutros je na američkom tržištu cijena barela potonula daljnjih 4,5 posto, na 20,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 5,8 posto, na 23,47 dolara.

Komentari