Azijske burze pale, cijene nafte skočile

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, dok su cijene nafte porasle, što je posljedica rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran ispalio niz raketa na iračku bazu u kojoj su stacionirani američki vojnici.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 1,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Singapuru pale između 0,2 i 1,4 posto.

Azijske ulagače uznemirilo je jačanje napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani.



Rano jutros najmanje je devet raketa palo na zračnu bazu Ain al Assad na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, a iranska je televizija objavila da je napad odgovor na ubojstvo generala Soleimanija.

Iranski Čuvari revolucije “potvrđuju da su (tu) bazu u Iraku pogodili s desetak raketa” i najavljuju “još snažniji odgovor” u slučaju američkog protunapada, objavio je na Twitteru PressTV, iranska informativna mreža.

„Tržišta jednostavno mrze nesigurnost. Tržišta mogu uračunati rizike, ali ne mogu uračunati nesigurnost”, kaže James McGlew, direktor u tvrtki Argonaut.

Rob Carnell, ekonomist u ING-u, kaže, pak, da bi moguća šira eskalacija napetosti između SAD-a i Irana mogla podržati daljnju negativnu reakciju tržišta.

Jučer su na Wall Streetu cijene dionica blago pale, a nakon vijesti o napadu na iračku bazu terminski S&P 500 indeks jutros je skliznuo daljnjih 0,3 posto.

To znači da bi cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi mogle pasti i u srijedu.

Dolar oslabio prema jenu, ojačao prema euru

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,64 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 108,45 na 108,35 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1155 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1195 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle jer bi sukob na Bliskom istoku mogao naštetiti opskrbi naftom s tog područja.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,5 posto, na 63,64 dolara, dok je na londonskom tržištu skočila 1,6 posto, na 69,37 dolara.

Komentari