Amazon i Hrvatska pošta sklopili su ekskluzivan posao

Neja Markičević / CROPIX

Amazon je sredinom ovog mjeseca počeo ekskluzivnu suradnju s Hrvatskom poštom na dostavi paketa za hrvatsko tržište s perspektivom pokrivanja i tržišta susjednih zemalja, prije svega Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Ipak, zasad službeno o tom poslovnom partnerstvu ne žele komentirati govoriti ni u Hrvatskoj pošti, niti u Amazonu, piše Poslovni dnevnik.

“Ne možemo otkrivati imena naših poslovnih partnera, ali da, Hrvatska pošta je partner velikim web trgovcima odnedavno i očekuje se značajan rast količina obrađenih pošiljki”, kazali su HP-u za dnevnik dok iz samog Amazona do zaključenja članka nije stigao odgovor.

No, Poslovni doznaje i da je nedavno krenula suradnja HP-a i s multinacionalnom internetskom trgovinom About You koja je zadnjih tjedana u velikoj marketinškoj akciji na hrvatskom tržištu.

A što će suradnja Amazona i HP-a značiti za hrvatske kupce? Oni će sigurno moći kupiti više proizvoda iz Amazonove ponude i dobiti ih u kraćem roku.



Naime, usprkos činjenici da je Hrvatska dio jedinstvenog EU tržišta, naši kupci su uglavnom zakinuti za povoljniju kupnju preko Amazona koji dobar dio svoje ponuđene robe ni ne isporučuje u Hrvatsku. Glavni razlog za to je u činjenici da se preko Amazona prodaje oko 50 posto vlastite robe, a druga polovica otpada na originalne brendove i trgovine i gdje je Amazon posrednik. U takvim slučajevima prodavač, a ne posrednik odlučuju gdje žele slati robu, a gdje ne – uglavnom se radi o tržišnim i logističkim razlozima. Oni koji su baš željeli nešto kupiti preko Amazona morali su, uz dodatne troškove, zakupljivati mailbox servise po Njemačkoj na koje im je Amazon slao originalnu pošiljku, koja bi onda bila prepakirana i preposlana u Hrvatsku.

Inače, stručnjaci Amazona prošlo su ljeto posjetili Hrvatsku i novoizgrađeni sortni centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici, zbog čega je i rok za otvaranje sortirnice bio pomaknut za nekoliko mjeseci prije kako bi se zadovoljili svi rokovi i uvjeti tehničkog pregleda Amazona, piše Poslovni dnevnik.

Komentari