Aleksić: Sud EU-a je već rekao svoje, a Vrhovni sud trebao bi u potpunosti prihvatiti taj stav

Damjan Tadic / CROPIX

Goran Aleksić iz udruge Franak komentirao je aferu ‘švicarac’ za portal Otvoreno.

“Zagrebačka banka podnijela je tužbu zbog odluke Vrhovnog suda da nema zastare potraživanja u privatnim postupcima koji se vode na temelju kolektivne presude u slučaju Franak i Ustavni sud je njihovu tužbu odbio, čime je regulirano pitanje zastara jednom zauvijek, više nema problema s tim. Zagrebačka banka je ta koja je podigla tužbu i vrlo je zanimljivo da jedna banka koja je sada u skandalu zbog, pranja novca, gdje su predsjednik Uprave i dva člana Uprave dali ostavke, optužuje sudove da oni ne rade svoj posao, optužuju udrugu Franak da mešetari sa sudovima, što nije istina. Jedini tko vrši pritisak na sudove su Hrvatska udruga banaka i banke koje su njezine članice, a koje su osuđene u slučaju Franak”, rekao je Aleksić.

Dobar primjer Francuske

“U srijedu je u Francuskoj donesena presuda u kaznenom postupku protiv banke koja je tamo ugovarala švicarce. Radi se o 4600 kredita. Državni tužitelj je 2016. pokrenuo kazneni postupak na kaznenom sudu u Francuskoj i u srijedu je donesena presuda kojom je utvrđeno da banka koja ugovarala takve kredite mora platiti maksimalnu kaznu u proračun Francuske, da mora obeštetiti potrošače u iznosu od ukupno 300 milijuna eura. Svakom potrošaču pripast će od 60 do 80 tisuća eura obeštećenja i još 20 tisuća eura naknade nematerijalne štete. Osim toga, banka mora platiti troškove sudskog postupka”, pojasnio je.

Aleksić smatra da bi Hrvatska trebala slijediti francuski primjer.



“To je primjer kako jedna država koja ne dopušta bankama da harače po njezinom monetarnom sustavu obavlja svoj posao, za razliku od našeg državnog tužiteljstva, državnog odvjetništva, koje po tom pitanju nije učinilo ništa”, rekao je.

“Sud je već rekao svoje. Smatram da bi Vrhovni sud trebao u potpunosti prihvatiti stav suda EU i u skladu s tim odlučiti. Može se utvrditi da je ništetan aneks, a trebao bi biti ništetan, jer u trenutku kad smo ugovarali aneks nije bilo poznata činjenica da je ništetna valutna klauzula CHF, to je naknadno utvrđeno. Konvertirano je nešto čega nema. Ništetna valutna klauzula CHF konvertirana je u novu valutnu klauzulu euro, a budući da nešto što ne postoji ne može biti konvertirano u nešto što postoji onda bi aneks po tom principu trebao biti ništetan. “

Sudovi donose različite presude

Različiti sudovi imaju različite presude te je Aleksić ustvrdio da nema nekog konsenzusa i očekuje reakciju i Državnog odvjetništva.

“No, ukoliko Vrhovni sud utvrdi da aneks nije ništetan, on bi morao obrazložiti u kontekstu presude suda EU što to znači. Ukoliko ne obrazloži nastat će kaos na sudovima i razni suci će različito suditi. Imamo primjer da neki sudovi i danas sude da smo konverzijom dobili sva svoja prava, dok većina drugih sudova tvrdi da nismo. Imamo pravomoćnu presudu riječkog suda, osječkog suda da konverzijom nismo dobili sva prava koja trebamo dobiti, a neki sudovi sude drugačije”, obrazložio je.

“Naše Državno odvjetništvo moglo bi ispitati što se to dogodilo u Francuskoj i onda po uzoru na francuskog državnog tužitelja pokrenuti kazneni postupak protiv banaka u Hrvatskoj. Prijavio sam Državnom odvjetništvu svih osam banaka zbog nepoštenog poslovanja i tražio sam da pokrenu kazneni postupak u Hrvatskoj. Oni to još nisu učinili, ali ću im dodatno dostaviti materijal iz Francuske i tražit ću da se raspitaju kod kolega u Francuskoj o razvoju situacije. Ako nisu sposobni sami to učiniti, neka po uzoru na francusko tužiteljstvo pokrenu kazneni postupak pa neka kazne banke.”

Financijska trakavica

Postavlja se pitanje i koliko će to sve skupa trajati.

“Od onih koji su tužili, neki su već dobili novce. Mislim da je već oko sto milijuna kuna isplaćeno na temelju dosadašnjih presuda, a ostalih 20ak milijardi kuna bit će isplaćeno u sljedećih nekoliko godina”, zaključio je Aleksić.

Komentari