Njemački izvoz pao ove godine više od 12 posto: Jedine su svijetle točke Kina i Azija

Pixabay

Njemački izvoz pao je ove godine najmanje 12 posto, odražavajući pad američke i britanske potražnje u pandemiji koronavirusa, procijenila je u utorak udruga za vanjsku trgovinu, izdvajajući Aziju kao jedinu svijetlu točku.

“Pandemija covida-19 vratila nas je u trgovini pet godina unatrag, a u digitalizaciji katapultirala nas je pet godina u budućnost”, rekao je predsjednik udruge za vanjsku trgovinu u veleprodaju (BGA) Anton Boerner.

Njemački izvoz u SAD, najveće inozemno tržište izvan EU-a, pao je 16 posto, a izvoz u Veliku Britaniju 18,5 posto.

“Jedine su svijetle točke Kina i Azija, čija se važnost dodatno povećala u vrijeme pandemije“, rekao je Boerner.



Kina će ove godine vjerojatno prestići Francusku i SAD i prvi puta zasjesti na čelo ljestvice vodećih uvoznika njemačke robe i usluga po vrijednosti, odražavajući pojačani fokus njemačkih tvrtki na azijskog diva koji se brzo oporavio od koronakrize.

Čelnik BGA napominje da će na budućnost razmjene utjecati sporazum petnaest azijsko-pacifičkih gospodarstava kojim je nastala zona slobodne trgovine, među najvećima u svijetu.

Budućnost će pokazati kakve će promjene taj sporazum, koji Kina podržava, promijeniti potražnju za europskom robom u narednim godinama, naglasio je Boerner.

Prema njegovim riječima njemački bi izvoz u 2021. mogao narasti i do 13 posto, iako su prognoze nesigurne zbog nepredvidivog razvoja pandemije koronavirusa.

Malo je vjerojatno da će izvoz, važan pokretač njemačkog gospodarskog rasta, dosegnuti pretkriznu razinu prije 2022. godine, napomenuo je.

To bi se moglo dogoditi u prvom ili drugom tromjesečju 2022., dodao je.

Pozvao je ujedno europske dužnosnike da prevladaju trgovinske nesuglasice sa Sjedinjenim Državama i pronađu novi zajednički jezik s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom.

Komentari