Njemačka preko Ukrajine dobila za četvrtinu manje ruskog plina nego jučer

Njemačka je danas preko Ukrajine dobila za četvrtinu manje ruskog plina nego u utorak, izvijestio je energetski regulator, skiciravši posljedice ukrajinske blokade važne tranzitne točke. Ukrajina je u utorak najavila da će obustaviti ulaz ruskog plina preko tranzitne točke Sohranivka, na trasi kojom u Europu stiže trećina ruskog plina.

Ruski plin i dalje ulazi u Ukrajinu preko tranzitne točke u Sudži, a u Europu stiže i preko Poljske, plinovodom Yamal, i preko Baltičkog mora, plinovodom Sjeverni tok 1.

Izvršni direktor operatera ukrajinskog plinskog sustava GTSOU Sergij Makogon objavio je “višu silu” i ustvrdio da ruske snage preusmjeravaju plin u pobunjeni Luhansk, ne navodeći dokaze. GTSOU je predložio da se plin preusmjeri preko Sudže.

Ruski proizvođač plina Gazprom upozorio je da blokada Sohranivke dovodi u pitanje sigurnost isporuka. Naglasio je da i dalje isporučuje plin u Europu, ali je obujam isporuka u srijedu pao za četvrtinu u odnosu na utorak, na 72 milijuna prostornih metara.



Objavili kako nadoknađuju manjak

Njemačko ministarstvo gospodarstva objavilo je u srijedu da je opskrba plinom još uvijek sigurna. „Pomno pratimo situaciju, a prati je i krizni tim za plin i operateri plinovodne mreže. Opskrba u Njemačkoj još je uvijek sigurna”, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva.

Energetski regulator objavio je odvojeno da je u Njemačku preko Ukrajine u srijedu stiglo za četvrtinu manje ruskog plina nego u utorak.

“Smanjenu isporuku (plina iz Rusije) trenutno nadoknađuju povećane isporuke u prvom redu iz Norveške i Nizozemske”, objavila je agencija za mreže. Veleprodajne cijene plina nisu značajnije porasle, dodali su.

Komentari