Nikolina Brnjac: Tek smo na početku, na svima nama je da nastavimo održavati ove trendove kako bismo osigurali uspješnu budućnost turizma

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ulazimo u špicu turističke sezone, a da je tome tako iz Dubrovnika je poručila i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta. Ona tvrdi da nas u sljedećim danima očekuje najveći broj turista pa stoga u predstojećem razdoblju moramo biti još pažljiviji i odgovorniji kako bismo održali povoljnu epidemiološku situaciju. 

S predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te turističkog sektora, ministrica je održala sastanak županijskog izvještaja o provođenju mjera u turističkom sektoru u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone. Kako je naglašeno, važna je što veća procijepljenost. U Dubrovniku je dosad je cijepljeno oko 75 posto turističkih djelatnika.

Prema riječima Nikoline Brnjac, dosadašnje mjere koje su se provodile pridonijele su dodatnom interesu i uspostavi brojnih aviolinija u Dubrovniku te su omogućile da Dubrovačko-neretvanska županija u ovom dijelu godine ima znatno bolje turističke rezultate, odnosno gotovo 70 posto više noćenja nego u isto vrijeme lani.

No, kako je istaknula ministrica “tek smo na početku, na svima nama je da nastavimo održavati ove trendove kako bismo osigurali uspješnu budućnost turizma”.



Putničkim agencijama potpora od 36 milijuna kuna

Dodala je kako će Vlada nastaviti s mjerama pomoći pogođenim sektorima, među kojima je i turizam. Pritom je izdvojila objavljeni Javni poziv Ministarstva turizma i sporta za potporu putničkim agencijama i organizatorima putovanja za koji je osigurano 36 milijuna kuna.

Inače, prema podacima iz sustava eVisitor, Dubrovačko-neretvansku županiju je od početka godine do danas posjetilo 187 tisuća turista ili 47 posto više koji su ostvarili 894 tisuća noćenja odnosno 68 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020.

Najviše noćenja ostvarili su Poljaci i to 125 tisuća te Slovenci 87 tisuća. Turizam ima veliku važnost za Dubrovačko-neretvansku županiju i kad je u pitanju njegov utjecaj na cjelokupno gospodarstvo županije, a posebice grada Dubrovnika. Tako prema podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) iz 2019. godine, izravan doprinos turizma u BDP-u Dubrovnika iznosi 17,8 posto.

Komentari