NEŠTO NE ŠTIMA! Kremlj i Gazprom naveli različite razloge za prekid isporuke plina Europi

Foto: Ilustracija/Pixabay

Službeni Kremlj i Gazprom su, prenosi Guardian, dali potpuno različite razloge za činjenicu da plin već gotovo tjedan dana ne ide plinovodom Sjeverni Tok 1 prema Europi.

Jučer je tako Dmitri Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina, novinarima rekao da su za prekid isporuka plina plinovodom Sjeverni Tok krive “sankcije koje su našoj zemlji uvele zapadne zemlje, uključujući Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo”.

Peskov: Nema drugih problema osim sankcija
“Drugi razlozi koji bi uzrokovali probleme s isporukama plina ne postoje”, rekao je Peskov, a prenijela je ruska prorežimska agencija Interfax.

No, istog dana je zamjenik šefa uprave ruskog Gazproma, Vitalij Markelov, dao sasvim drugi razlog – probleme s održavanjem. Rekao je da plin neće poteći Sjevernim Tokom 1 sve dok njemačka kompanija Siemens Energy ne popravi opremu.Gazprom: Siemens mora popraviti opremu
“Pitajte Siemens. Oni moraju prvo popraviti opremu”, rekao je Markelov na marginama Ekonomskog foruma u ruskoj pacifičkoj luci Vladivostok odgovarajući na pitanje kad će plin ponovo krenuti Sjevernim Tokom 1, prenosi Index.

 

Komentari