NEOČEKIVANO Turisti ostaju dulje i troše više nego 2019.

Ilustracija Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Unatoč i dalje trajajućom globalnom pandemijom i ograničenošću putovanja zbog epidemioloških mjera, ovogodišnja turistička sezona nadmašila je očekivanja.

Iako su u većem broju izostali gosti iz dalekih zemalja, tradiciju odmora na našoj obali održali su naši najvjerniji gosti. A ove godine imaju nove navike – ostaju dulje i troše više nego 2019, piše HRT.

Najviše gostiju i dalje nam dolazi iz Njemačke. Slijede domaći. Poljaci su pak, u odnosu na 2019., izbili na 4. mjesto. Više je Čeha, Slovaka i Nizozemaca, manje je Talijana.

“Turisti sada manje puta godišnje putuju što je razumljivo zbog restrikcija koje su bile na snazi i u njihovim zemljama i u Hravtskoj tijekom pandemije i ajmo reći onih vrhunaca valova same pandemije pa se sada manje puta godišnje putuje i ostaje se duži period”, ističe direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.



Britanaca je znatno manje. Oni koji su došli, čini se, birali su luksuzni smještaj.

“Ono što nas je iznenadilo, to su Britanci, koji su uz Amerikance najčešći gosti, a kažemo to su gosti koji troše 178 eura na dan”, naglasio je Nenad Nizić iz HGK, Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela.

Ove sezone lakše se posezalo za karticama i gotovinom. Samo u pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane kroz fiskalne blagajne u prvoj polovini kolovoza prošlo je malo više od 3 milijarde kuna, što je 23 posto više nego 2019.

“Što znači da su turisti skloniji većoj potrošnji i ja mogu reći da je to jedna očekivana pojava s obzirom da veći dio naše potražnje vjerojatno tijekom prošle godine nije koristio svoj godišnji odmor”, rekla je Sanda Čorak s Instituta za turizam.

Pa će prihodi od turizma, očekuje se, ove godine biti dobri. Ipak, manji nego pretpandemijske 2019., kada se u turizmu zavrtjelo rekordnih 10 i pol milijardi eura.

Komentari