NEKOLIKO JE ODGOVORA Kovač: Kako to da tržišta rastu uz crne prognoze?

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ekonomist Dejan Kovač komentirao je situaciju na tržištu. Pita se kako je zabilježen rast unatoč svim crnim prognozama?

“Kako to da tržišta rastu uz crne prognoze?

Iako je jučer objavljen najveći kvartalni pad BDPa u zadnjih 12 godina, svi glavni tržišni indeksi u SADu su zabilježili rast.

Tržišta prije svega reagiraju na očekivanja i špekulacije, tako da postoji nekoliko različitih, doduše parcijalnih odgovora na ovo pitanje.



Prvo, zabilježeni pad od -4.8% se ispostavio “optimističan” jer neke predikcije su išle i do -8%. Kao kad ideš na ispit sa očekivanjem pada, pa slučajno prođeš, onda je svaka ocjena dobra.

Drugo, fiskalni paket njihove vlade je bio enorman i investitori shvaćaju da se još ne vide efekti fiskalnih politika. Onog trenutka kad i ako shvate da mjere ne daju efekt onda će se i očekivanja rekalibrirati.

Treće, čisto špekulantski, u procesima harmonizacije između financijskih tržišta i realne ekonomije uvijek postoje periodi kada se stvara informacijski vakum na kojima se može zaraditi.

Završno, možda nisu procesuirali informacije i bude pad danas…

Za moj osobni ukus, nakon inicijalnog pada, mislim da se tržišta vraćaju na nerealnu razinu, jer u Q2 nas očekuje nekoliko puta veći pad BDPa. Zaboravljamo da korona blokada od samo 2 tjedna u Q1 je uzrokovala ovoliki pad, a sad nas čeka možda i 2 mjeseca blokade.”

Komentari