NASTAVLJEN POZITIVAN TREND Azijske burze prate rast Wall Streeta

Shenzhenska burza, Kina

Na azijskim je burzama u srijedu nastavljen pozitivan trend jer podršku tržištima pruža nada ulagača da će uskoro početi cijepljenje protiv koronavirusa, ali i da će američki Kongres dogovoriti nove poticajne gospodarske mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 0,3 posto, pa se kreće oko najviših razina u povijesti.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,05 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,3 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.



No, jutros su američki terminski indeksi u minusu, pa su i azijski ulagači oprezniji.

Posljednjih mjesec dana, od kada su zaredale pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronvirusa, cijene dionica na svjetskim burzama gotovo neprestano rastu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Uz to, središnje banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne poticaje u američkom gospodarstvu, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu.

Rasprava se vodi o prijedlogu paketa pomoći vrijednog ukupno oko 1.400 milijardi dolara, a moguće je da će taj prijedlog biti usvojen do kraja godine.

“Smjernice su pozitivne, a optimizam u vezi cjepiva i poticajnih mjera vlasti i središnjih banaka podržava tržišta”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Komentari