NALAZ DRŽAVNE REVIZIJE: Zagreb bez razloga potrošio više od 15 milijuna kuna

Screenshot

Državni ured za reviziju poslao je Saboru izvješća o obavljenim financijskim revizijama u deset ministarstava, svih 20 županija i Gradu Zagrebu, u 29 gradova i 26 općina, 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, 24 lučke uprave, 24 sportske udruge…, piše Jutarnji list.

Od ukupno 242 tijela državne i lokalne vlasti, javnih ustanova i ostalih organizacija koje je prošle godine “istraživala” Revizija provjeravajući njihova financijska izvješća i usklađenosti poslovanja, “crveni karton” – točnije nepovoljno mišljenje – dobio je jedan grad (Virovitica) i jedna općina (Donji Andrijevci), zatim Nacionalni park Plitvička jezera, Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, te Dobrovoljno vatrogasno društvo Predavac.

Državna revizija tijekom 2019. godine izrekla je i više od stotinu uvjetnih mišljenja, koja se daju kada postoji sumnja da poslovanje u manjoj mjeri nije obavljalo u skladu s važećim propisima. Takvu packu dobio je i Grad Zagreb.

Grad Zagreb

Državna revizija lani je pronašla brojne nepravilnosti u poslovnim knjigama glavnoga grada Hrvatske kojem je na čelu već dvadeset godina Milan Bandić, zbog čega je u svom izvješću za 2019. Gradu dala uvjetno mišljenje. Dio nepravilnosti odnosi se na dobro uhodanu praksu sklapanja brojnih ugovora o djelu (mjesečno i do 10 tisuća kuna bruto) s vanjskim suradnicima za poslove koje bi trebali obavljati gradski zaposlenici u sklopu svojih redovnih radnih zadataka!



Revizori su otkrili kako je Bandićeva administracija tijekom 2018. vanjskim suradnicima “iskeširala” ukupno 15,57 milijuna kuna, što je čak 2,58 milijuna kuna više nego godinu ranije. “Vanjski izvršitelji su na temelju ugovora o djelu u kraćim vremenskim razdobljima ili kontinuirano tijekom cijele godine obavljali pojedine poslove iz djelokruga Grada … Većina navedenih poslova koji su obavljani na temelju zaključenih ugovora o djelu su poslovi iz djelokruga Grada koje trebaju obavljati službenici …

Uočene su slabosti u sustavu kontrola zaključivanja ugovora o djelu. Ugovori o djelu za obavljanje pojedinih poslova zaključeni su nakon što je obavljanje poslova već započelo”, stoji u izvješću. Bandićeva administracija, tvrde revizori, neke je poslovne prostore dala na korištenje bez provođenja javnog natječaja.

“Poslovni prostori dani su na korištenje izravno na temelju unutarnjeg akta Grada čije odredbe nisu u skladu s propisima jer za dodjelu poslovnih prostora nije propisana obveza provođenja javnog natječaja odnosno javnog poziva”, stoji u izvješću.

A revizori su Bandića optužili i da “zaobilazi” Gradsku skupštinu.

“Tijekom 2018. gradonačelnik je donio zaključke prema kojima Grad ima dospjele obveze prema trgovačkim društvima u iznosu 308,148 milijuna kuna. U svrhu odgode plaćanja obveza, zaključeni su ugovori prema kojima su trgovačka društva navedena potraživanja od Grada ustupila poslovnim bankama kao novim vjerovnicima, a Grad se obvezao da će, umjesto trgovačkim društvima, obveze u visini ustupljenih potraživanja, podmiriti poslovnim bankama. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Grada, zaključke na temelju kojih su zaključeni navedeni ugovori, trebala je donijeti Gradska skupština”, stoji u izvješću.

Grad Virovitica

Državni revizori imali su pune ruke posla pregledavajući poslovne knjige grada kojem je na čelu HDZ-ov Ivica Kirin. Pronašli su lažirane papire, milijunske iznose koji su dizani s bankomata i još hrpu nedozvoljenih stvari.

“Podaci u izvadcima žiro računa na temelju kojih su evidentirane poslovne promjene u poslovnim knjigama i izvadcima žiro računa koje je Grad u srpnju 2019. pribavio od poslovne banke nisu istovjetni …

S redovnog žiro računa Grada na račun sportskog kluba preneseno je 9,942 milijuna kuna, putem bankomata podignuto je 6,722 milijuna kuna, te su podignuta novčana sredstva u poslovnici banke u iznosu 239.000 kuna.

Ukupno su s redovnog žiro računa Grada u navedenom razdoblju isplaćena i podignuta sredstva u iznosu 16,904 milijuna kuna (od toga se na 2018. odnosi 5,630.000 kuna) koja nisu iskazana u izvadcima žiro računa na temelju kojih je Grad evidentirao promjene u poslovnim knjigama, iz čega proizlazi da koncem svibnja 2019. na žiro računu Grada nedostaju novčana sredstva u iznosu 16,904 milijuna kuna”, stoji, među ostalim, u revizorskom izvješću.

Gradonačelnik Kirin je lani za sve navedeno optužio svog pročelnika za financije Sinišu Palma, i to odmah nakon što je Palm izvršio samoubojstvo.

Nacionalni park Plitvička jezera

U upravljanju našim najpoznatijim nacionalnim parkom državni revizori pronašli su brojne nepravilnosti; utvrđeno je kako rasponi koeficijenata složenosti poslova nisu usklađeni s rasponom koeficijenata propisanima Zakonom o plaćama u javnim službama, a revizori su otkrili i kako je tijekom 2017. godine svim zaposlenicima isplaćen “dodatak za uspješnost” od dvije tisuće kuna neto – ukupno 2,12 milijuna kuna iako, kako piše u revizorskom izvješću, prije isplate novca nisu doneseni potrebni kriteriji za određivanje dodatka za uspješnost na radu.

Državna revizija je u svom izvješću za 2019. utvrdila i da za nabavu usluga izrade devet projekata ukupne vrijednosti 6,513 milijuna kuna nisu provedeni postupci propisani odredbama Zakona o javnoj nabavi. Također, revizori su utvrdili da je podijeljeno 348 tisuća kuna raznih donacija bez jasnih kriterija, a uprava javne ustanove NP Plitvička jezera na svojoj internetskoj stranici nije objavljivala informacije o dodijeljenom sponzorstvu u iznosu od 560.800 kuna.

Donji Andrijevci

U slavonskoj općini kojoj je na čelu HDZ-ov načelnik Tomislav Marijanovićdržavni revizori pronašli su brojne nepravilnosti, među kojima je i trošak od 110 tisuća kuna za reprezentaciju. Stvar je u tome što revizori iz općinskih poslovnih knjiga nisu uspjeli doznati za što je točno potrošen taj novac.

U izvješću se navodi i podatak da je tijekom 2018. nabavljan materijal i dijelovi za tekuće i investicijsko održavanje i izgradnju građevinskih objekata u iznosu od 82.035 kuna, ali da Općina ne raspolaže dokumentacijom iz koje bi bilo vidljivo koji su radovi izvedeni s nabavljenim materijalom, te da je nabavljeni materijal stvarno i utrošen u navedenim količinama.

Također, na računu izdvojenih novčanih sredstava evidentirano je 10.652 kune, a Općina ne raspolaže dokumentacijom iz koje bi bilo vidljivo na što se točno ta sredstva odnose, objavio je Jutarnji list.

Komentari