Nakon Orbica i Adrisa i Fortenova grupa istupila iz HUP-a

Boris Kovacev / CROPIX

Fortenova grupa je obavijestila Vijeće članova i stručne službe Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) o svojoj odluci da istupi iz HUP-a, odgovorili su u četvrtak poslijepodne na Hinin upit iz Fortenove, iz koje napominju i kako tu odluku nemaju potrebe pojašnjavati u javnom prostoru.

“Fortenova grupa je obavijestila Vijeće članova i stručne službe HUP-a o svojoj odluci da istupi iz HUP-a i tu odluku nema potrebe pojašnjavati u javnom prostoru. Dobrobit naše zemlje, hrvatskog i regionalnog gospodarstva, naših zaposlenika, partnera i svih naših sugrađana, jednom riječju cijelog društva duboko ranjenog i pandemijom i potresima, ostaje zajednički interes koji dijelimo s brojnim drugima kompanijama bez obzira na članstvo u HUP-u i na ostvarivanju tog interesa ćemo sa svima njima nastaviti raditi i dalje”, odgovorili su iz Fortenove na Hinin upit o medijskim napisima da su izišli iz udruge poslodavaca.

Time se Fotenova grupa pruključila nekim članicama koje su već ranije potvrdile odnosno objavile da izlaze iz HUP-a, među kojima su Orbico, Adris Grupa i Tehnomont.

Mediji pritom prenose izjavu čelnika Orbica Branka Roglića da su nezadovoljni i traže reforme te oštriji nastup prema Vladi.



Iz Adrisa su za Hinu ranije potvrdili da su odlučili istupiti iz te udruge. “HUP je interesna i dragovoljna udruga. Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge”, naveli su iz rovinjske grupe.

Iz HUP-a su također poručili da su dobrovoljna udruga, u koju je učlanjenje i iščlanjenje u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, kao i da njihova reprezentativnost nije ugrožena iznenadnim odlascima nekoliko velikih kompanija.

Kazali su i kako je njihovo temeljno načelo djelovanja dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese. U skladu s time, tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz te udruge.

“U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a”, izjavio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

I predsjednica Vijeća članova HUP-a Marina Pulišić ističe da je HUP dobrovoljna udruga. “Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima. U proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke, kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini”, rekla je.

Podsjetila je da je HUP za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednjih par mjeseci – ukinut je porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a.

“Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu”, zaključila je predsjednica Vijeća članova.

Inače, nakon nedavne smrti čelnika Podravke i predsjednika HUP-a Marina Pucara, HUP trenutno nema predsjednika.

Prema nekim najavama, sutra se treba održati sjednica Vijeća članova na kojoj će biti riječi i o izboru za nove članove upravljačkih tijela te predsjednika HUP-a.

Komentari