Nakon Njemačke i Francuska će nacionalizirati strateške tvrtke: Bit ćemo spremni posegnuti za svim raspoloživim sredstvima kako bismo zaštitili te kompanije

Challenges / Twitter

Francuska će nacionalizirati strateške tvrtke, bude li potrebno, kako bi ih zaštitila od posljedica koronakrize, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Le Maire je rekao da je predsjedniku Emmanuelu Macronu poslao popis „strateških kompanija koje bi se na tržištu mogle naći u opasnosti”.

„Bit ćemo spremni posegnuti za svim raspoloživim sredstvima kako bismo zaštitili te kompanije, bilo povećanjem vlasničkog udjela francuske države bilo dokapitalizacijom bilo krajnjom opcijom – nacionalizacijom“, rekao je Le Maire.

Ne predlažem da ekonomijom upravlja država, naglasio je ministar.



RIP EU Njemačka će nacionalizirati tvrtke za vrijeme epidemije koronavirusa

„Ukaže li se potreba za nacionalizacijom, ona će biti privremena. No, država je odgovorna za zaštitu vodećih industrijskih kompanija“, pojasnio je Le Maire.

Francuska je 17. ožujka uvela stroge mjere izolacije kako bi ograničila širenje koronavirusa. Stručnjaci procjenjuju da će mjere vjerojatno ostati na snazi do kraja travnja.

Državni ured za statistiku INSEE prošlog je tjedna izvijestio da je gospodarska aktivnosti 35 posto ispod uobičajene razine. Procjenjuje da svaki mjesec blokade stoji gospodarstvo oko tri posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Komentari