NAJGORI DAN IKAD Trgovanje naftom na američkom tržištu zaustavljeno na NEGATIVNIH 37 dolara po barelu

Cijena barela sirove WTI nafte na najnižoj je razini u povijesti te je pala ispod 0 dolara po barelu, uslijed krize izazvane epidemijom koronavirusa. Takvo nešto se nije dogodilo nikad u povijesti. Trgovanje je završeno na nevjerojatnih – 37,63 dolara za barel, što je jedini put da je pala ispod nule otkad su naftne termine počele trgovati NYMEX-om 1983. godine.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, pala je na dosad neviđene razine te sad proizvođači plaćaju skadištarima da im preuzmu proizvodnju za svibanj.

Odnosno ugovori za skladištenje nafte za svibanj imaju negativnu cijenu. Kupci se ‘klade’ da nema skladišta u koje bi se kupljena nafta mogla uskladištiti.

“Od sad će biti sve gore. Sve više ljudi ostaje bez posla pa ih sve manje vozi. Potražnja za gorivom će padati čak i u ljetnim mjesecima kada je inače na vrhuncu. Vrhunca ove godine neće biti”, rekao je Schrok, prenosi Financial Times.



Inače, vodeće zemlje izvoznice nafte zbog odbijanja Meksika nisu uspjele u petak dogovoriti smanjenje proizvodnje nafte iako je i predsjednik SAD-a Donald Trump ponudom meksičkom predsjedniku pokušao pomoći u postizanju sporazuma.

Glavne zemlje proizvođači nafte pokušali su se u četvrtak i petak dogovoriti o smanjenju proizvodnje za više od petinu kako bi podigli cijene koje je drastično srušila pandemija koronavirusa.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prošlu srijedu je upozorila da ograničenje opskrbe neće u potpunosti neutralizirati očekivani pad.

Prosječna cijena WTI sirove nafte po barelu iznosila je 57 dolara u 2019., a 64 dolara u 2018.

 

Komentari