NAJBRŽI RAST U PROTEKLE 73 GODINE BDP Sjedinjenih Država porastao rekordnih 33 posto u trećem kvartalu

wiki

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu prema istom razdoblju prošle godine poskočio rekordnih 33,1 posto, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine. 

To je najbrži rast američkog gospodarstva od 1947. godine, kada je vlada počela prikupljati podatke.

Na kvartalnoj je razini najveće svjetsko gospodarstvo poraslo 7,4 posto, pokazuju prve procjene ministarstva trgovine.

U razdoblju od travnja do lipnja američki BDP potonuo je rekordnih 31,4 posto na godišnjoj razini, te na devet posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca jer je vlada naredila kompanijama da prekinu aktivnosti a građanima da ostanu kod kuće.



Prve procjene za treći kvartal svjedoče da je gospodarstvo u velikoj mjeri nadoknadilo ogromne gubitke zabilježene u jeku prvog vala pandemije koronavirusa.

Skok BDP-a u razdoblju od srpnja do rujna odražava, između ostalog, povećanje osobne potrošnje na usluge, ponajprije zdravstvene skrbi, dostave hrane i smještaja. Amerikanci su više trošili i na motorna vozila i dijelove, te na obuću i odjeću, stoji u izvješću ministarstva.

Teško će, ipak, ublažiti ljudsku tragediju izazvanu pandemijom koronavirusa s obzirom da su deseci milijuna Amerikanaca i dalje bez posla a više od 222 tisuće građana umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom, primjećuje Reuters.

Američki BDP i dalje je znatno slabiji nego što je bio prije pandemije a analitičari upozoravaju da napredak posustaje budući da SAD ponovno bilježi nagli rast broja novozaraženih.

Dosada je nadoknađeno tek nešto više od polovine od ukupno 22,2 milijuna radnih mjesta izgubljenih u pandemiji, a otkazi se i dalje nastavljaju, primjećuje Reuters.

Odvojeno izvješće ministarstva rada pokazalo je da je u prošlom tjednu 751.000 građana predala zahtjev za isplatu naknade za nezaposlene, 40 tisuća manje nego u tjednu ranije. To je znatno manje nego u ožujku kada je zahtjev predalo rekordnih 6,867 milijuna građana.u ožujku.

Brojka je ipak veća nego u najtežem razdoblju velike krize od 2007. do 2009. godine, kada je dosegnula 665 tisuća, podsjeća Reuters.

Najnoviji podaci o BDP-u pozorno se prate budući da su zadnji važan gospodarski pokazatelj pred predsjedničke izbore 3. studenoga.

Komentari