Najavljena zabrana stavljanja tankih plastičnih vrećica na tržite u Hrvatskoj

Prije nekoliko mjeseci najavljena je zabrana stavljanja tankih plastičnih vrećica na tržite u Hrvatskoj, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2022. godine. Dr.sc. Sanja Radović, načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” potvrđuje – ta će se zabrana zaista i provesti.

Dodaje kako je smanjenje potrošnje plastičnih vrećica tema razgovora već godinama.

“Na razini Europske Unije imamo direktivu koja je to propisivala još 2015. godine – u Hrvatskoj je ona prenijeta kroz Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži – a na temelju koje imamo obaveznu naplatu upravo tih laganih plastičnih vrećica. To znači da kad dođete u dućan, vi tu vrećicu morate platiti, za razliku od prije kad su one bile besplatne”, kaže Radović i dodaje kako u 2019. rezultati smanjenja potrošnje takvih vrećica nisu bili zadovoljavajući, stoga je odlučeno uvesti strože mjere.

– Od sljedeće godine je zabrana stavljanja na tržište upravo takvih laganih, plastičnih vrećica, objašnjava.



Ipak, mnogo je vrsta plastičnih vrećica, pa je građanima teško razlikovati o kojim se točno vrećicama radi.

– To su one na rolicama, u koje stavljamo voće i povrće. I na tržnicama te lagane, tanke plastične vrećice. Da bi njihovo korištenje i dalje bilo dozvoljeno moraju udovoljavati uvjetima higijenske zaštite hrane ili sprječavati rasipanje te hrane. Debele plastične vrećice, deblje od 50 mikrona, i dalje ostaju na tržištu i njih se plaća. Ostaju na tržištu iz razloga što se mogu višekratno koristiti. Smisao svih ovih mjera je upravo da se potakne višekratno korištenje – bilo da se koriste takve plastične vrećice, ili ove alternativne od tkanine, papira, ili košare, objasnila je Radović u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

 

Komentari