Najavljena međunarodna konferencija ‘Dubrovnik za digitalne nomade’

Ilustracija

Međunarodna konferencija ‘Dubrovnik za digitalne nomade’ održat će se od 16. do 25. listopada u dubrovačkim Lazaretima u sklopu Europskog tjedna freelancera, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je tom prigodom kako konferencija ima dva cilja.

“Najprije želimo pokazati što je sve dosad Republika Hrvatska učinila te što je potrebno napraviti u financijskom okviru za digitalne nomade, a s druge strane, riječ je o nevjerojatnom marketingu Dubrovnika jer pokazujemo svoj potencijal i pozivamo digitalne nomade da dođu. Prvi smo grad koji se okrenuo tom tržištu jer vidimo velik potencijal i vjerujem da je ovo tek početak”, rekao je Franković.

Istaknuo je kako je globalni turizam doživio bitan zaokret, a mnoga odredišta biraju drukčiji smjer.



“To više nije masovni turizam, već ciljane skupine, potpuno drukčije od onog što smo do danas znali. Takav turizam poštuje kvalitetu života i lokalno stanovništvo. Digitalni nomadi su dio takvog turizma. Republika Hrvatska među prvima je prepoznala njihov značaj i uvodi vize koje će im značajno olakšati dolazak i dulji boravak u Hrvatskoj. Time će značajno pridonijeti dubrovačkom turizmu”, rekao je Franković.

Dodao je kako je za sve potrebna infrastruktura te je podsjetio kako je Grad Dubrovnik s Vladom RH i Hrvatskim telekomom potpisao 90 milijuna kuna vrijedan ugovor za izvrsnu pokrivenost internetom na području grada te susjednih općina Župe dubrovačke, Konavala i Dubrovačkog primorja.

“Mislim da od Dubrovnika nema ljepšeg mjesta za boraviti, ni ugodnije klime, uz sve ove druge uvjete”, izjavio je Franković.

Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić je rekla kako taj važan projekt jača poziciju Dubrovnika kao cjelogodišnjeg odredišta.

“Projekt je na tragu naše strategije usmjeravanja aktivnosti prema različitim tržištima s različitim interesima. U tom smislu Dubrovnik ima potencijal postati prestižno odredište za digitalne nomade, ali moramo ispuniti još neke uvjete, kao što su povoljniji uvjeti dugoročnog smještaja. Važnost i potencijal projekta trebala bi prepoznati čitava lokalna zajednica”, izjavile je Hrnić.

Objasnila je kako su digitalni nomadi uglavnom financijski dobro stojeće osobe koje se u destinacijama zadržavaju duže vrijeme te tu tijekom cijele sezone, a ne samo ljeti, troše znatna financijska sredstva.

“Svojim aktivnostima i načinom života u Dubrovniku postaju naši ambasadori, privlačeći tako i druge digitalne nomade, prijatelje i obitelj”, zaključila je Hrnić.

Organizatorica konferencije Tanja Polegubic iz tvrtke ‘Saltwater’ istaknula je kako je Europski tjedan freelancera godišnji događaj koji okuplja mnoge poduzetnike slobodne radnike.

“Hvala Gradu Dubrovniku na prihvaćanju inicijative, a ovo je velika prilika domaćim ljudima da se bolje upoznaju s digitalnim nomadima, za koje se nadam da će sa svojim vizama doći u Dubrovnik u velikom broju”, zaključila je Polegubic.

Komentari