Na Zagrebačkoj burzi očekuje se življe trgovanje: Utjecati će i podatak o rekordnom padu hrvatskog gospodarstva

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje življe trgovanje nego proteklih tjedana jer je sezona ljetnih godišnjih odmora pri kraju, a na trgovanje bi mogao utjecati i podatak od petka o rekordnom padu hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,47 posto, na 1.606 boda, a Crobex10 za 0,51 posto, na 993 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše su porasli građevinski, za 18,95 posto i industrijski, za 11,5 posto. Najviše je, pak, oslabio turistički, za 0,9 posto.



Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 44 milijuna kuna, što je 17,4 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, u blok transakciji dionicom Maistre ostvareno je još 3,37 milijuna kuna, po cijeni dionice od 250 kuna.

„Prošloga je tjedna trgovanje bilo osjetno življe nego prethodnih mjeseci, što bi moglo značiti da je sezona ljetnih godišnjih odmora završena. Prosječni dnevni promet dionicama dosegnuo je 9,5 milijuna kuna, što je najviše još od početka svibnja”, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Tjedan je, kaže, obilježila objava podatka o padu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju za rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini.

„Petak, kada je taj podatak objavljen, trgovanje na burzi bilo je najintenzivnije, ostvaren je najveći dnevni promet, a Crobexi su pali. No, kako su na početku tjedna indeksi osjetno porasli, tjedan su završili u plusu”, kaže Anto Augustinović.

Najveći promet, 4,44 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,3 posto, na 166 kuna.

S prometom od 4,36 milijuna kuna slijedila je dionica Atlantske plovidbe, a cijena joj je pala 3,8 posto, na 205 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Optima telekoma, kojom je ostvareno 3,44 milijuna kuna prometa, uz skok cijene za 3,8 posto, na 4,94 kune.

No, uvjerljivo najveća dobitnica bila je dionica Đure Đakovića, sa skokom cijene za gotovo 125 posto, na 4 kune, uz promet od 3,26 milijuna kuna.

Cijena te dionice u zamahu je jer glavna skupština Đuro Đaković grupe nije donijela odluku o smanjenju temeljnog kapitala, nego je odlučeno da se prošlogodišnji gubitak od 104,46 milijuna kuna pokrije iz dobiti budućeg poslovanja.

Slijedila je dionica Institut IGH, sa skokom cijene za gotovo 26 posto, na 146 kuna, uz promet od 3,3 milijuna kuna.

„Snažno su prošloga tjedna porasle i cijene dionica drugih građevinskih tvrtki, kao što su Ingra i Dalekovod, što se vjerojatno zahvaljuje podatku o rastu građevinskih radova u lipnju, ali i ipak pozitivnom doprinosu građevinarstva BDV-u u drugom tromjesečju”, kaže Anto Augustinović.

Na burzi se prošloga tjedna trgovalo s ukupno 64 dionice, od čega je 31 zabilježila rast cijene, a 18 pad, dok se cijene pet dionica nisu promijenile na tjednoj razini.

„Što se današnjeg trgovanja tiče, moguće je da se pojačano trgovanje od prošlog tjedna nastavi, s obzirom da je sezona ljetnih godišnjih odmora iza nas. Investitori će vjerojatno tražiti nove smjernice o smjeru kretanja gospodarstva uslijed daljnjeg razvoja koronakrize, posebno nakon što su nam postali poznati razmjeri utjecaja u drugom tromjesečju”, kaže Anto Augustinović.

Komentari