Na Wall Streetu porasli burzovni indeksi. Tehnološki sektor opet spasio stvar

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji se oporavio od oštrog pada prethodnih dana.

Dow Jones ojačao je 30 bodova ili 0,10 posto, na 31.832 boda, dok je S&P 500 skočio 1,42 posto, na 3.875 bodova, a Nasdaq indeks 3,69 posto, na 13.073 boda.

Nakon što je u ponedjeljak zaronio u područje korekcije – više od 10 posto ispod svoje rekordne razine – Nasdaq indeks zabilježio je jučer najveći dnevni skok u posljednja četiri mjeseca.

Skok cijena dionica tehnoloških divova

To se zahvaljuje skoku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Tesla, Microsoft i Amazon.com, koje su posljednjih tjedana bile pod pritiskom zbog rasta prinosa na obveznice, što je izazvalo zabrinutosti u vezi visokih cijena tehnoloških dionica.



Te su dionice, naime, vrlo osjetljive na rast prinosa, s obzirom da njihova vrijednost uvelike ovisi o očekivanim budućim zaradama, pa s rastom prinosa na obveznice te dionice gube na privlačnosti. A prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice pali su jučer na 1,523 posto, s 1,613 posto dan prije.

Posljednjih tjedana ti su prinosi dosegnuli najviše razine u godinu dana jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstva, a time i jačanje inflacije, zahvaljujući ubrzanju provođenja cijepljenja protiv covida-19 i novim golemim poticajnim mjerama.

U subotu je, naime, Senat prihvatio paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara, pa bi, nakon usuglašavanja u Zastupničkom domu, ovih dana predsjednik Joe Biden trebao potpisati taj zakon.

Trend rotacije na tržištu 

“Tržište se prilagođava novoj razini kamatnih stopa. Prinosi na 10-godišnje obveznice ponešto su pali, pa je oslabio pritisak na valuacije, zbog čega je tehnološki sektor porastao”, kaže Kristina Hooper, direktorica strateškog odjela u tvrtki Invesco.

Dodaje da bi ove godine mogle bolje proći cikličke dionice, odnosno onih kompanija za čijim proizvodima i uslugama raste potražnja kada raste gospodarstvo.

Smatra da će i tehnološki sektor kraj godine dočekati na višim razinama, ali neće biti predvodnik po rastu, kao što je bio lani.

Taj trend rotacije na tržištu traje već tjednima. Pritom se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora, koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su financijski, energetski i industrijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 6.730 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 14.437 bodova, a pariški CAC 0,37 posto na 5.924 boda.

Komentari