Na Wall Streetu novi rekord nakon objave da su SAD i Kina postigle načelni trgovinski sporazum

Pixabay

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, nakon vijesti da su SAD i Kina postigle načelni trgovinski sporazum, čime bi se završio carinski rat koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 220 bodova ili 0,79 posto, na 28.132 boda, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 3.168 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 8.717 bodova.

Sva tri indeksa dosegnula su tijekom trgovanja nove najviše razine u povijesti, a S&P 500 i Nasdaq indeks su i završili trgovanje na rekordnim razinama.

Od samog početka trgovanja cijene su dionica rasle, zahvaljujući poruci predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da su SAD i Kina blizu trgovinskom sporazumu uoči nedjelje, kada bi na snagu trebale stupiti dodatne američke carine na kineski uvoz.



Kasnije su mediji objavili da su dvije zemlje postigle načelni dogovor, no ni jedna strana još nije to i službeno potvrdila.

Parcijalni trgovinski sporazum

“Put do dogovora, ako je postignut, bio je dug i težak. To je sigurno ono što je tržište čekalo i možda je posljednja kratkoročna prepreka tržištu uklonjena”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Još nisu objavljeni detalji parcijalnog trgovinskog sporazuma, a ako dogovor bude i službeno potvrđen, time bi se završio trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka zadržati popustljivu monetarnu politiku.

U srijedu su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici čelnici Feda ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene, u rasponu od 1,50 do 1,75 posto, i poručili da u idućoj godini očekuje nastavak umjerenog rasta gospodarstva i nisku razinu nezaposlenosti.

Fed je, također, poručio da će u odlučivanju o kamatnim stopama i dalje pratiti prigušene inflacijske pritiske i razvoj situacije u svijetu.

Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

To je, uz nadu ulagača da će Kina i SAD postići trgovinski dogovor, najvažniji razlog zbog kojeg je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao oko 26 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u financijskom i energetskom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,79 posto, na 7.273 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,57 posto, na 13.221 bod, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.884 boda.

Komentari