Na većini azijskih burzi cijene dionica su porasle

Shenzhenska burza, Kina

Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,25 posto, pa se kreće na najvišim razinama od ožujka 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 1,7 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,2 i 0,5 posto.

Podršku tržištima pruža jučerašnji novi rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaq indeksa, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.



Ulagače su ohrabrile i vijesti da bi se u američkom Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovori između republikanskih i demokratskih zastupnika o novim fiskalnim poticajima.

Uz to, čelnici Feda poručuju da će i središnja banka donijeti dodatne poticajne monetarne mjere, ako to bude potrebno.

Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak da je tvornička aktivnost u SAD-u u kolovozu porasla peti mjesec zaredom, pri čemu je indeks aktivnosti dosegnuo 56 bodova, najvišu razinu od kraja 2018. godine.

Jučer objavljeni podaci o rastu tih aktivnosti i u Kini te Europi ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

„Tržište je trenutno u pozitivnom zamahu, a ako imate dobre gospodarske pokazatelje i bilo što s političke scene što ukazuje na mogući kompromis, to je konstruktivno za tržište”, kaže Greg Boutle, direktor u banci BNP Paribas.

Komentari