Na svjetskim burzama cijene dionica prošlog tjedna pale

pixabay

Cijene dionica na svjetskim burzama prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će središnje banke zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbile inflaciju. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,9 posto, na 32.899 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 4.108 bodova, a Nasdaq indeks 1 posto, na 12.012 bodova.

Nakon snažnog skoka tjedan dana prije, prošloga su tjedna cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi ponovno pale. Tako je nastavljen poduži trend, tijekom kojeg su S&P 500 i Nasdaq indeks pali u osam od posljednjih devet tjedana.

Ulagači su već mjesecima nesigurni jer je neizvjesno koliko će američka središnja banka morati zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju.

Potpredsjednica Feda Lael Brainard kazala je prošloga tjedna kako podržava povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova barem na još par sjednica Feda i da ne vidi razloga da bi se u rujnu zastalo s ciklusom povećanja kamata ako inflacijski pritisci na popuste.



Dolar ojačao
Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, jer su dobri pokazatelji s američkog tržišta rada učvrstili uvjerenje ulagača da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 102,16 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,15 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0720 dolara.

Tečaj dolara ojačao je i prema japanskoj valuti, za 2,9 posto, na 130,85 jena.

Većinu tjedna dolarov indeks kretao se ispod razine od 102 boda, da bi u petak osjetno ojačao, probio se iznad te granice i zabilježio dobitke na tjednoj razini, prenosi Index.hr.

Komentari