Na europskim burzama trguje se oprezno jer ulagači čekaju izvješća o inflaciji u SAD-u

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, dok tržištima podršku pružaju novi rekordi burzovnih indeksa na Wall Streetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer i kreće se blizu rekordnih razina.

Pritom londonski FTSE indeks stagnira oko 7.300 bodova, dok je pariški CAC u minusu 0,05 posto, na 7.042 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,10 posto, na 16.062 bodova.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto.



Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,1 i 0,3 posto. U Hong Kongu i Šangaju blago su porasle.

Podršku tržištima pruža jučerašnji blagi rast cijena dionica na Wall Streetu zbog čega su svi najvažniji burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u industrijskom i rudarskom sektoru jer je u subotu Kongres prihvatio prijedlog zakona predsjednika Joe Bidena o ulaganjima u infrastrukturu.

„Tako će još 1.000 milijardi dolara biti ubačeno u gospodarstvo, koje ionako stabilno raste. Ulagači smatraju da je to vrlo dobro za tržište dionica”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Veći rast Wall Streeta spriječio je jučer pad cijene dionice Tesle za gotovo 5 posto jer bi osnivač kompanije Elon Musk mogao prodati 10 posto svojih dionica.

Musk je, naime, u nedjelju na Twitteru postavio pitanje bi li trebao prodati te dionice, a gotovo 58 posto odgovora u anketi bilo je za prodaju.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što će u srijedu biti objavljen podatak o inflaciji u SAD-u, koji bi mogao utjecati na očekivanja u vezi povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

„Premda je predsjednik Feda Jerome Powell nedavno istaknuo da će središnja banka biti strpljiva po pitanju kamata, rast inflacije i plaća se intenzivira. A to znači da otkucava vrijeme do kada se može držati te linije”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Komentari