Na azijskim burzama raste napetost, a cijene dionica padaju

Shenzhenska burza, Kina

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je predsjednik Donald Trump izdao naloge kojima će se uskoro u SAD-u zabraniti operacije kineskim aplikacijama TikTok i WeChat.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1 posto, s kliznuvši s najviše razine u posljednjih šest i pol mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 2,2 posto.

Nakon višednevnog rasta tržišta, ulagače je jutros pokolebala vijest da je Trump izdao izvršne naloge kojima se zabranjuju operacije i transakcije aplikacijama WeChat i TikTok u SAD-u, ako ih njihovi vlasnici, kineske kompanije Tencent i ByteDance, ne prodaju.



Ti nalozi stupaju na snagu za 45 dana, što znači da je toliko vremena preostalo za pregovore između ByteDancea i Microsofta, koji je iskazao interes za kupnju TikToka.

Cijena dionice Tencenta, druge azijske kompanije po tržišnoj vrijednosti, potonula je jutros 9 posto, što je pritisnulo burzovne indekse u Hong Kongu i Šangaju.

Trump je već neko vrijeme prijetio zabranom rada kineskim aplikacijama. Tvrdi da predstavljaju prijetnju za sigurnost američkim građanima jer su podaci korisnika tih aplikacija dostupni Pekingu.

Zbog toga je jučerašnji nastavak rasta cijena dionica na Wall Streetu u drugom planu, kao i mogući novi poticaji američkom gospodarstvu.

U drugom je planu ostao i jutros objavljeni podatak da je izvoz Kine u srpnju skočio za 7,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više od očekivanja analitičara i predstavlja još jednu naznaku oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

U fokusu ulagača danas će biti i izvješće o zapošljavanju u SAD-u u srpnju, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 1,58 milijuna, a stopa nezaposlenosti pala na 10,5 posto.

Komentari