Na azijskim burzama cijene dionica dosegnule nove rekordne razine

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju oporavku gospodarstva tijekom godine, pa su loše vijesti o širenju koronavirusa u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto i dosegnuo nove rekordne razine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 3,2 posto. U Šangaju su, pak, pale oko 0,5 posto, pa su skliznule s najviših razina u 13 godina.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu na kojemu vlada dobro raspoloženje jer se očekuju nove poticajne gospodarske mjere.



Naime, pobjedom dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji, Demokratska stranka zadobila je prevagu i u Senatu.

Ulagači optimistični 

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

“Ulagači su prilično optimistični u vezi napretka situacije na političkoj sceni u SAD-u, s obzirom da se očekuju novi poticaji gospodarstvu. Uz to, cjepiva protiv covida-19 dobivaju odobrenja u nizu zemalja, a sve se to događa prilično brzo”, kaže James Tao, analitičar u tvrtki CommSec in Sydney.

Kako se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarskih aktivnosti, nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19, loše vijesti o koronavirusu su u drugom planu.

Tako je jutros japanski Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu u 30 godina, premda su vlasti proglasile izvanredno stanje u glavnom gradu Tokiju i okolici zbog brzog širenja koronavirusa.

Iz istog razloga postrožene su i restriktivne mjere u nekim dijelovima Australije.

“Sigurni smo da u drugom dijelu godine slijedi sinkronizirani globalni oporavak. Trenutno je puno zabrinutosti u vezi koronavirusa i buke oko cjepiva, no trebamo gledati nešto dugoročnije”, kaže Carsten Brzeski, analitičar u ING-u.

No, na burzi u Šangaju indeksi su jutros pali jer se špekulira da bi Trumpova administracija prije odlaska mogla proširiti listu kineskih kompanija u koje američke kompanije ne bi smjele investirati.

Komentari