Mlade malvazije na vinskoj manifestaciji u Hotelu Esplanade

Autor: Tomislav Smoljanović

Više od 50 istarskih vinara predstavit će svoja vina – mlade malvazije na devetom predstavljanju tih vina, koje se 10. veljače održava pod nazivom En Primeur 2020. u zagrebačkom Hotelu Esplanade u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Istre – Vinistra i Udruge vinarstva Hrvatske gospodarske komore.

En Primeur kao vinska manifestacija nastala je po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj.

Tradicionalno, sa svojom ponudom pridružit će im se proizvođači žlahtine te vina nastalih iz autohtonih sorti vinove loze iz Bregovite Hrvatske. Uz kušanje vina nove berbe, u sklopu En Primeura održat će se vođena radionica o istarskom terroiru.

Od neprepoznatljivog proizvoda do brenda

“Udruga vinara i vinograda Istre usmjerena je na tri vrlo važna događaja za promociju vina Istre s fokusom na malvaziju. Uz Međunarodno ocjenjivanje vina i Svijet Malvazija u travnju te Vinistru u svibnju koja je postala jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija u ovom dijelu Europe, tu je i En Primeur u Zagrebu. To je prigoda da se početkom svake godine širem tržištu predstavimo mladim malvazijama”, rekao je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti.



Dodao je da je tijekom četvrt stoljeća postojanja Udruge vinara i vinogradara Istre, istarsko vino od neprepoznatljivog proizvoda postalo brend.

“Istarski vinari imaju proizvod svjetskog glasa, naše vinarije atraktivna su turistička odredišta, a vino je – uz sjajnu gastronomiju, među prva tri motiva dolaska turista u Istru“, naglasio je Benvenuti.

Komentari