Ministrica Vučković uvjerava: Razina inflacije još uvijek nije zabrinjavajuća

Marija Vučković Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je poskupljenje hrane od jeseni rekavši da bi se rast cijena trebao smiriti do kraja godine. 

Rekla je da je rast cijena u Uniji i svijetu prije svega potaknut rastom cijena plina i goriva, koje je prisutno i u Hrvatskoj. Ocjenjuje da razina inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini još uvijek nije zabrinjavajuća, s obzirom da su uzrok rastu cijena većim dijelom vanjski čimbenici, dok na rast cijena utječe i pojačana potražnja u smislu rasta osobne potrošnje, čemu svjedoče i podaci o fiskaliziranim računima, po kojima je potrošnja u prvih sedam mjeseci ove godine porasla za oko 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Istaknula je da cijene pojedinih kategorija hrane rastu jako brzo i značajno, no sveukupan rast cijena hrane u prvih sedam mjeseci 2021. iznosio je dva posto.

Naglasila je da Vlada razmatra daljnje mogućnosti pomoći sektoru stočarstva na koji rast cijena stočne hrane negativno utječe.



“Ono što bi dugoročno i strukturno trebalo pomoći tom sektoru su izmjene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu” rekla je.

Ustvrdila je i da se čine strateški koraci da se poveća samodostatnost Hrvatske u poljoprivrednoj proizvodnji, primjer čega je natječaj za financiranje reprodukcijskih centara, s alokacijom ‘teškom’ 250 milijuna kuna, a tu je primjerice i natječaj za robotizaciju malih mljekarskih tvrtki.

Komentari