Ministrica poljoprivrede Vučković: Školjkarstvo na udaru pandemije, potreban je dodatan napor u prodaji

Tomislav Kristo / CROPIX

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak da treba uložiti dodatan napor u poboljšanje prodaje školjki, budući da se školjkarstvo, s prodajom fokusiranom na ugostiteljstvo i turizam, našlo na udaru u pandemiji koronavirusa.

Nakon radnog sastanka sa županijskim školjkarima u stonskoj Tvrđavi Kaštio, Vučković je istaknula da je Ministarstvo poljoprivrede u pregovorima s Europskom komisijom podnijelo dobre prijedloge za sektore ribarstva i školjkarstva, koji su usvojeni izmjenama regulative. Ti su prijedlozi podneseni još u ožujku, a dobili su podršku Europske komisije te drugih članica Europske unije.

“Od nekoliko potpora koje je na koncu kao izmjenu regulative usvojio Europski parlament, za Hrvatsku smo uspjeli dobiti privremenu obustavu ribolova i kompenzacijsku mjeru u sektoru akvakulture, koja je najvažnija za školjkare”, rekla je Vučković.

Dodala je kako je Ministarstvo poljoprivrede ubrzalo prvobitni program malih vrijednosti u iznosu od 19 milijuna kuna, a potom je zbog proglašenja pandemije koronavirusa on nadograđen drugim, vrijednim 30 milijuna kuna, u kojem sudjeluju i školjkari.



“Kompenzacijska mjera bit će još izdašnija i financirat će se iz Operativnog programa za ribarstvo. Idući tjedan će nacrt modela biti predstavljen sektoru, a planiramo dva natječaja za potpore. Jedan za razdoblje od ožujka do srpnja, a drugi od srpnja do prosinca 2020. godine”, navela je Vučković.

Podsjetila je i kako je Ministarstvo dobilo 20. ožujka odobrenje Europske komisije na prijedlog državne potpore zbog značajnih šteta koje orade nanose školjkama, odnosno razvoju školjkarstva.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić izjavio je kako vjeruje da će predstojeća turistička sezona dati mogućnost školjkarima da plasiraju svoje proizvode.

“Pritom je stonska kamenica pravi brend i zaslužuje posebno mjesto. Očekujem i da će školjkari pronaći i druga tržišta”, rekao je Matušić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako su školjkari pogođeni pandemijom koronavirusa zbog smanjene mogućnosti prodaje.

“Bez turizma svi imaju problem plasmana ovog vrlo vrijednog proizvoda. Riječ je o 90 posto hrvatskog školjkarstva. Kamenica ima nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti, a želimo i europsku zaštitu. Govorili smo i o zaštiti malostonskog zaljeva kroz izradu više studija koja će utvrditi gornji kapacitet, a da se ne ugrozi opstanak malostonske kamenice”, izjavio je Dobroslavić.

Ministrica Vučković prethodno je u Pločama nazočila otvaranju poduzetničko-proizvodnog impulsnog centra, a kasnije će se u Stonu sastati sa županijskim vinarima.

Komentari