Ministri prometa EU-a o izazovima epidemije na sektor

Foto: Srdjan Vrancic / ilustracija

Ministri prometa EU-a u srijedu su raspravljali o utjecaju epidemije koronavirusa na sektor prometa s naglaskom na izazove koji mogu nastati kao posljedica ublažavanja mjera u državama članicama, priopćilo je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Bila je to druga videokonferencija ministara prometa Europske unije o posljedicama koronavirusa na promet koju je organiziralo hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije.

Sastankom je predsjedao Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture uz sudjelovanje Adine Vălean, europske povjerenice zadužene za promet.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim mjerama, ali su također naglasili potrebu daljnje i stalne suradnje u cilju smanjenja negativnih učinaka epidemije koronavirusa.



Ministar Butković istaknuo je kako je nužno da “prilikom pripreme izlazne strategije razmišljamo o koordiniranim mjerama koje su proporcionalne, nediskriminatorne i temeljene na mogućim rizicima. U tom smislu, mjere moraju imati određenu razinu kompatibilnosti i koordinacije među državama članicama kako bi osigurali međusobno priznavanje i prihvaćanje na razini cijele Europske unije. Svakako, izuzetno je važno i da pronađemo rješenja za financijske obveze poduzeća i prijevoznika koji su pogođeni cjelokupnim stanjem u prometnom sektoru.”

Također, tijekom videokonferencije ministri su se osvrnuli na trenutne mjere poput pozitivnog utjecaja Zelenih koridora na održavanje lanaca opskrbe, što je omogućeno mrežom nacionalnih kontaktnih točaka, te na potrebu mjera opreza s obzirom na očekivani rast prometa u narednom razdoblju.

Povjerenica Vălean predstavila je paket dodatnih mjera koje je danas usvojila Europska komisija kako bi ublažili utjecaj krize na sektor prometa dok su se ministri složili o potrebi koordiniranog pristupa u ponovnom uspostavljanju povezanosti i mobilnosti i zatražili hitnu provedbu sektorskih smjernica za postupno olakšavanje i postupno ukidanje ograničavajućih mjera.

“Europska komisija objavila je plan za ukidanje restriktivnih mjera koji sadrži niz preporuka koje ćemo koristiti kao polazište u našim naporima za ponovno, progresivno, uspostavljanje prometnih usluga kao i povezanosti među državama članicama. Prometni tokovi su okosnica razvoja gospodarskog sustava, a uspostava mobilnosti biti će ključna za ponovno pokretanje gospodarstva. Želim zahvaliti svim ministrima prometa iz EU-a na njihovom trudu i kontinuiranoj podršci u uspostavljanju mreže nacionalnih kontakt točaka. Ova mreža jest i ostat će strateško dobro za EU, jer sve države članice nastavljaju raditi zajedno prema izlaznoj fazi korona krize.” zaključila je povjerenica Vălean.

Na samom kraju sastanka ministar Butković je još jednom naglasio potrebu uspostavljanja prometne povezanosti uz koordiniranu strategiju izlaska i oporavka, koja istovjetno podrazumijeva zaštitu javnog zdravlja zajedno s ekonomskim oporavkom, stoji u priopćenju.

Na poziv hrvatskog predsjedništva, Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn su također sudjelovali na videokonferenciji.

Komentari