Ministarstvo poljoprivrede: Nemamo informaciju o odluci EK o tome da će se propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja

Nedavno je portal Otvoreno.hr pisao o tome kako, neki mediji najavljuju da će Europska komisija, 6. svibnja poslati Europskom parlamentu novu uredbu kojom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obavezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja. Time bi se zabranilo korištenje starih i rijetkih te autohtonih sorti sjemenja čak i u vlastitom vrtu.

Petir: Bio bi to udar na poljoprivrednike i nacionalnu sigurnost država članica; Tomašić: Treba lobirati kako bi se zaustavila sporna uredba

Tragom toga, potražili smo mišljenje u Ministarstvu poljoprivrede na što smo čekali desetak dana. Ipak, u petak smo dobili izjavu iz resornog ministarstva koju u cjelosti objavljujemo.



“U području proizvodnje sjemena i sadnog materijala nemamo informaciju o odluci Europske komisije o tome da će se poljoprivrednicima i povrtlarima propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja. Naime, Vijeće je u studenom 2019. godine donijelo Odluku kojom traži od Komisije da do 31. prosinca 2020. podnese studiju o opcijama za ažuriranje postojećeg zakonodavstva o proizvodnji i stavljanju na tržište biljnog reprodukcijskog materijala. Zakonodavstvo iz područja poljoprivrednog reprodukcijskog materijala datira još iz 1966. godine, a cilj prijedloga Uredbe koju je Komisija podnijela u 2013. godini je bio konsolidirati i ažurirati postojeće zakonodavstvo”, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Zakonodavstvo prepoznaje važnost autohtonih sorti

Komentirajući spornu uredbu, u Ministarstvu poljoprivrede nadalje ističu kako “po pitanju autohtonih sorti, zakonodavstvo prepoznaje njihovu važnost, te je omogućena registracija takvih sorti na nacionalnim sortnim listama i Zajedničkoj sortnoj listi EU, sjemenska proizvodnja i stavljanje na tržište”.

“Trenutno je na Sortnu listu Republike Hrvatske, odnosno Zajedničku sortnu listu EU, upisano 29 čuvanih sorti, odnosno naših autohtonih sorti. Također, kroz Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora provode se mjere čiji je cilj očuvanje biološke raznolikosti kroz očuvanje i uporabu biljnih genetskih izvora, prije svega očuvanje postojećih autohtonih i tradicijskih sorti poljoprivrednog bilja. Kao rezultat aktivnosti Nacionalnog programa trenutno je u Nacionalnu banku biljnih gena pohranjeno 3598 primki poljoprivrednih biljnih vrsta koje se čuvaju kod različitih subjekata, u obliku sjemena ili poljskih kolekcija”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Komentari