MINISTAR MARIĆ PORUČIO: Mislim da smo s naše strane bili uvijek maksimalno otvoreni i transparentni

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pregovarački odbori Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi održali su sastanak o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Pregovori su se održali kroz dva sastanka i to s predstavnicima sindikata javnih službi i s predstavnicima državnih službi. Ministar Marić je rekao kako će se o povećanju osnovice za ovu godinu još razgovarati.

Ministar Zdravko Marić je nakon sastanka rekao kako je ideja bila nakon jučerašnjeg GSV-a da se prikažu makro i fiskalni pokazatelji i rizici.

– U tom kontekstu su i započeli razgovori i tako je bilo i danas na pregovorima. Mislim da smo s naše strane bili uvijek maksimalno otvoreni i transparentni. Što se tiče temeljnog kolektivnog ugovora, uz zadržavanje postojećih materijalnih prava u ugovoru, otvoriti razgovore o povećanju naknada koje se odnose na sistematske preglede, troškove prijevoza. Kao i svih godina, postojeći temeljni ugovor koji je istekao prije četiri godine. Sami znamo da je ova Vlada u nekoliko navrata korigirala osnovicu svih državnih i javnih službi. Pojedine djelatnosti su imali povremena povećanja. Kad se sve to zbroji ne govorimo o malom povećanju plaća koje se radilo paralelno s postojećim kolektivnim ugovorom. Na tom tragu došlo je s naše strane mišljenje da se u sljedećih nekoliko dana i tjedana, dok postoje rokovi, fokusiramo na prijevoz, sistematski pregled, a da o osnovici nastavimo i dalje razgovarati. Koji će modus biti, to ćemo još vidjeti, rekao je.

Istaknuo je kako se prati puno pokazatelja i indikatora.



– Paralelno u planu Nacionalnog plana i oporavka za naredni period nalazi se integralni zakon o plaćama koji bi trebao donijeti jedan iskorak i napredak u sustavu plaća. Taj zakon je u planu do polovice 2023. O povećanju osnovice za ovu godinu još ćemo razgovarati. Uzimamo u obzir sve pa i kretanje cijena proteklih mjeseci. Kada se gleda proteklih pet godina, prosječna plaća u Hrvatskoj porasla je za 27 posto, rekao je.

Naglasio je kako u aktualnoj godini o trenutno, gdje se očekuju podaci za prosinac, pokazat će se da je nastavljen trend ubrzavanja inflacije koji će još vrijediti i u prvim mjesecima ove nove godine.

– Sad je trenutak da potegnemo i za one druge. Nema podjela, zato i imamo dobre gospodarske rezultate i da ćemo oporavak dosegnuti i prije nego smo očekivali. I dalje izazovi postoje. Zato i idemo s ovakvim pristupom, dodao je.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić rekao je kako konkretne ponude od Vlade i nema.

– Rekli smo da ćemo raspravljati o prijevozu i osnovici i sistematskim pregledima. Nismo zadovoljni ponudom Vlade. Razumijemo situaciju. Porast siromaštva je porast i kriminaliteta. Prema tome će policija, pravosudna policija i carina imati više posla. Odgovorno tvrdimo da su naše plaće u državnim službama premale. Tražili smo povećanje osnovice od 8 posto i zato nismo zadovoljni ponudom Vlade. Smatramo da zbog specifičnosti posla javnih i državnih službi moramo biti bolje plaćeni.

Zdravko Lončar je rekao kako sljedeći sastanak bi trebao biti za dva tjedna pa će se vidjeti do tada.

– Iz Vlade nisu ponudili rast osnovice. Govorilo se o troškovima liječničkog pregleda i još ostala neka prava koja su sitna prava koja su se pokazala nedosljednim u dosadašnjoj primjeni kolektivnog ugovora, dodao je.

Jagić je rekao kako se moglo čuti na sastanku kako je prošla godina bila dobra, ali ponavlja da se na njima ne smije štedjeti.

– To je politika države i to ne bi trebao biti naš problem što država nema novaca, dodao je.

Komentari