Maruška Vizek: Nažalost kod nas se može očekivati i veći, dvocifreni pad BDP-a

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek gostovala je u Newsroomu gdje je ustvrdila da je bilo kakve projekcije i predviđanja u ovom trenutku teško jasno artikulirati jer je situacija još uvijek suviše nepredvidljiva.

Na početku razgovora Maruška Vizek je objasnila da turizam ne donosi 20% BDP-u, nego 12%, no zato su i projekcije Vlade “tako crne”. Naglasila je da se još uvijek ne zna kako će izgledati sezona ni jesen.

“Koliko god se pad BDP-a čini visok, nažalost kod nas se može očekivati i veći, dvocifreni pad. Ako bude ovo što je Vlada najavila, bit će dobro”, rekla je Vizek.

Smatra da će oporavak biti brz ako se epidemiološka situacija smiri i ako se život vrati u normalu. No, eksperti upozoravaju da ne možemo očekivati oporavak turističke industrije dok god se ne nađe cjepivo, a i onda će to biti postupno, kroz nekoliko godina, dodala je.



“Naša fiskalna situaccija će se dramatično pogoršati zbog očekivanog povećanja javnog duga. Ako nam agencije smanje kreditni rejting, situacija će se dodatno pogoršati, ali s tim će se suočiti i brojne druge zemlje, pa i one razvijene poput Italije, Španjolske…”, naglasila je.

Vizek kaže da sad ne postoje podaci na osnovu kojih možemo procijeniti ukupni fiskalni učinak Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu, a onda i što bi se dogodilo da tih mjera nije bilo.

“Nama kao znanstvencima ili analitičarima je problem što nam Vlada nije obrazložila financijsku konstrukciju za ove mjere pa je teško procjenjivati učinke tih mjera i to izaziva neki vid nervoze jer ako niste jasno iskomunicirali javnosti kako ćete financirati državni proračun do kraja godine, postavlja se pitanje odakle taj novac stiže i može se stvoriti nervoza oko naših ekonomskih ishoda”, rekla je Vizek.

Sigurno je samo da dolazi recesija i da malo toga znamo, zaključila je za N1.

Komentari