Marina Cvitić o nedostatku radnika: Rješenje mora biti domaća radna snaga

Ilustracija Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije komentirala je nedostatak sezonskih radnika u Hrvatskoj, problem za koji tvrdi kako nije ‘od danas’ ali je ove sezone vidljiv više nego ikad. 

“Sezonskih radnika nedostaje u svim poslovima, nema razlike između niže složenih i višesložnih poslova. Međutim taj problem sezonskih radnika nije problem od danas. Ove sezone je samo kulminiralo. A kulminiralo je zbog toga što veliki broj sezonskih radnika nije mogao čekati poziv za zapošljavanje. Poslodavci isto tako, s druge strane, nisu mogli pozvati radnike na rad jer nisu znali kad će se otvoriti granice, odnosno kad će početi normalni turizam”, rekla je Cvitić za HRT.

“Rješenje problema je dugoročno donošenje mjera od strane Vlade tako da osigura potpore turističkim poslodavcima dok god oni ne dosegnu jedan određeni nivo poslovanja u odnosu na 2019. Istovremeno mi moramo govoriti veće plaće za sve radnike u turizmu jer nama se dešava da ne odlaze samo sezonski radnici, nego odlaze i stalni radnici. Jer u ovih 17 mjeseci koliko traje korona, stalni radnici nisu dobili niti 7 punih plaća koje su inače dobivali. Cijelo ovo vrijeme mi se trudimo da nekako osiguramo kontinuitet rada i da radnici ne dobivaju otkaz, međutim značajno su primanja smanjena i to je okidač da mnogi radnici odlaze negdje drugdje raditi gdje će imati veću plaću”, naglasila je.

“Ovu godinu početak je obilježio veliko kompliciranje strane MUP-a gdje su se morali provjeravati svi podaci. Sad se to malo olakšalo. Međutim, nama nije rješenje uvozna radna snaga. Nama rješenje mora biti domaća radna snaga jer mi u ovom momentu imamo iz svih krajeva svijeta. Imamo iz Moldavije, Argentine, Nepala, Albanije, Ukrajine. To nije rješenje. Ti ljudi ne znaju naš jezik, našu kulturu i prije svega oni nisu naučili raditi taj posao”, zaključila je Cvitić.



Paradoks s nedostatkom radne snage u Hrvatskoj ej u tome, da na burzi imamo gotovo 130 tisuća nezaposlenih, a s druge strane ne dostaje radne snage.

Komentari