Marić: Stvari će se osjetiti na proračunu, moguć i raniji povrat poreza

Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar financija Zlatko Marić komentirao je aktualno stanje u Hrvatskoj i borbu protiv epidemije.

Najvažnije je u ovom trenutku osigurati adekvatan lanac opskrbe, rekao je Marić.

Komentirao je odluku Vlade, donesenu na telefonskoj sjednici, da se ograniče cijene nekih proizvodau trgovinama.

“Što s tiče same odluke, njena je intencija jasna. Ja mogu otvoreno reći da svi ovi s kojima sam razgovarao proteklih dana nisu razmišljali da bi u ovim okolnostima posezali za rastom cijena. Međutim, i građani i mediji su sugerirali da se to događa i mi smo morali reagirati”, rekao je Marić.



“Nema opravdanja za povećanje cijena maskica i dezinfekcijskog sredstva. Njima sigurno cijena sirovine nije otišla 30 puta više”, rekao je Marić, dodavši da je ipak cijena nekih sirovina u proteklim tjednima porasla.

Upitan kad trgovci moraju vratiti cijene na one od 30. siječnja, kako stoji u odluci Vlade, Marić je rekao da će to provjeriti Državni inspektorat. “Kako odluka stupa na snagu, bit će i upita s njihove strane da se vidi što se događa. Nije to jednostavno u samoj provdebi odluke, međutim, to je odluka s kojom smo bili suočeni”, rekao je Marić.

Što se tiče sankcija za one koji ne budu poštivali odredbe Vlade, Marić je rekao da će to regulirati Državni inspektorat. “Ja bih rekao, i općenito osuda takvog ponašanja je sama po sebi dovoljna, ali u ovim okolnostima pustimo sve službe da rade svoj posao”, rekao je ministar financija.

Pohvalio je i sve djelatnike u trgovinama.

“Ljudima trebamo skinuti kapu do poda, rade noćima ne bi li popunili police. Tim ljudima treba odati veliko priznanje, treba ih motivirati. I vozači, skladištari, blagajnice, svi su u potpunosti fokusirani na ovo”, rekao je Marić.

Paket gospodarskih mjera

Što se tiče troškova, odnosno mogućih financijskih posljedica zbog samoizolacije ili karantene, Marić je rekao da će država dati svoj obol, ali da se ne može zanemariti i cijela slika.

“Što se tiče mirovina, stvari su pod kontrolom, ali situacija se iz dana u dan, iz sata u sat može dodatno pogoršavati i o tome treba voditi računa”, rekao je.

“Ono što ćemo idućih dana predložiti bit će paket mjera koji bi trebao u kratkom roku u smislu brzine provedbe imati učinak, a to su gospodarske mjere, one su usmjerene na osiguravanje likvidnosti koja bi trebala pomoći i poslodavcima, poduzetnicima, ali i građanima. To će biti u najkraćem mogućem roku, govorim o terminima dana. Izglasavanje, stupanje na snagu odmah što se tiče tih javnih davanja”, rekao je Marić.

Upitan hoće li biti ranijeg povrata poreza, ministar financija rekao je da je dao naputak Poreznoj upravi i da ona radi na tome da se ubrza obračun poreza, a onda i povrat.

“Stvari će se na proračunu osjetiti, ja sam toga svjestan. Mirovine nisu pod znakom pitanja, što se tiče plaća, također”, rekao je Marić u Točki na tjedan za N1.

Potrošnja u subotu

“U odnosu na isti dan prošle godine, jučer je ukupno povećanje u odnosu na isti dan prošle godine bilo 41 posto”, rekao je ministar u nedjelju novinarima nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite u Vladi.

Naglasio je kako je početkom subote bio “dodatni pritisak” na trgovine, ali da su se “prema kraju dana stvari dodatno stabilizirale”.

“Pojedini trgovački lanci govorili su mi da je u prvom dijelu dana (potrošnja) bila blizu gotovo dvostrukog iznosa u odnosu na isti dan prošle godine, no prema kraju dana stvari se dodatno stabilizirale”, rekao je ministar.

Pohvalio je sve skladištare, vozače, blagajnice i blagajnike za posao koji odrađuju. “Svi koji smo išli u dućane uvjerili smo se da rade odličan posao”, rekao je Marić navodeći da se u to i osobno uvjerio odlaskom u “svoj dućan”.

“Kad sam sinoć otišao vidjeti situaciju u svom dućanu, ljudi koji su cijelu noć radili, punilo su police”, rekao je ministar financija.

Komentari