Marić: Premošćivanje ‘likvidonosnog jaza’ ide na račun državnog proračuna

N1

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da će premošćivanje ‘likvidonosnog jaza’ ići na račun državnog proračuna, a i jedinicama lokalne samouprave bit će ostavljena mogućnost da svojim mjerama olakšaju građanima i poduzetnicima.

S obzirom na najavljene odgode plaćanja poreza na dohodak i dobit te doprinosa minimalno tri mjeseca s ciljem ublažavanja posljedica koronavirusa, Marić je novinarima ispred Vlade kazao da zasigurno neće biti jednostavno nadomjestiti ta sredstva u proračunu, uz dodatak da ništa u ovoj situaciji nije jednostavno i lako.

“Sve će što se tiče ovog likvidonosnog jaza, u smislu javnih davanja, ići na račun središnjeg proračuna jer smo procijenili da središnja država, bez obzira na sve izazove, lakše može doći do tih likvidnih sredstava nego primjerice pojedine lokalne jedinice ili sam Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Lokalna samouprava stoga ne bi trebala imati problema u smislu likvidnosti, no Marić napominje da se istovremeno, izmjenama općeg poreznog zakona, stvaraju preduvjeti njima i svima ostalima koji prikupljaju javna sredstva da pristupe takvim mjerama, no bez ikakvih naredbi ili instrukcija.



“Siguran sam da će mnoge lokalne jedinice slijediti naš primjer i u okviru svojih mogućnosti posezati za dodatnim mjerama olakšavanja poduzetnicima i građanima na njihovom području”, smatra Marić.

Ponovio je da je u kratkom roku cilj u funkciju staviti određene mjere koje mogu imati brzu i efikasnu provedbu i već polučiti određene efekte.

“Jako je važno održati likvidnost sustava i održati radna mjesta i plaće”, poručuje Marić.

Dodaje da pojedini poslodavci već otpuštaju radnike, a želja je da se to ne događa.

Kaže i da ne zna koliko će ova situacija potrajati, ističući da ovo nije konačan set mjera, ovisno o eventualnoj daljnjoj eskalaciji problema.

Iako pojedine zemlje uvode mjere zatvaranja svojih granica, u smislu kretanja ljudi, no zbog važnosti uloge gospodarstva za funkcioniranje društva, Marić ističe da tijek opskrbe i pravovremene distribucije robe mora funkcionirati, pri čemu pohvaljuje sve koji u tome sudjeluju – od vozača kamiona do blagajnica.

Mijenjati mentalni sklop

Poručuje da se hrvatski gospodarski model i cijeli naš mentalni sklop treba mijenjati, u smislu da moramo jačati svijest o važnosti samodostatnosti putem jačanja domaće proizvodnje.

Kaže da se u ovom trenutku, s obzirom na nepredvidljivost situacije, suzdržava od bilo kakvih komentara i procjena efekata na cjelokupno gospodarstvo.

Ponovio je da što se proračuna tiče, mirovine nisu upitne.

Napominje da su međunarodne financijske institucije, poput EIB-a, EBRD-a, Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, maksimalno usredotočene na problem, s njihovim predstavnicima proteklih dana održao više razgovora i kako se tu “otvara jako puno mogućnosti”.

Upitan o traženju pomoći od MMF-a, Marić kaže da smo danas članovi EU-a i kako nam primarne adrese za financiranje trebaju biti postojeći europski fondovi, kao i novi koji se najavljuju. Upitan pak ako EU zatraži pomoć MMF-a, hoće li Hrvatska biti dio toga, Marić je odgovorio: “O tome ćemo sve razgovarati”.

Komentari