Marić: Po prvi put podižemo minimalnu plaću iznad 50% od prosječne neto plaće

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Na sjednici Vlade objavljeno je da bi rast BDP-a ove godine trebao biti 9%, znatno veći od dosadašnjih prognoza. Rebalansom državnog proračuna prihodi se povećavaju za 3 milijarde 300 milijuna, na ukupno 153 milijarde 600 milijuna. No, rebalansom se još više, za 6 milijardi, povećavaju rashodi, na ukupno 173 milijarde 300 milijuna. Time se očekuje da će državni proračun u ovoj godini zabilježiti manjak od 19 milijardi i 700 milijuna kuna ili 4,7% BDP-a.

Na krilima dobre turističke sezone i veće potrošnje, naše će gospodarstvo u ovoj godini biti na pragu dvoznamenkastog rasta.

“Dakle, 9% rasta u 2021. godini, čime smo se odmah, u munjevitom roku, vratili s onog pada BDP-a prošle godine, godine COVID-a od 8%”, rekao je premijer Adrej Plenković.

No, rast će i proračunski manjak zbog činjenice da su rashodi znatno viši od planiranih.



“Najveće povećanje se odnosi na Ministarstvo obrane, s obzirom da ćemo do kraja godine izvršiti plaćanje za prvu ratu nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova”, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Projekcije za sljedeće tri godine pokazuju da bi nam se gospodarski rast trebao kretati između 3 i 4,5 posto, ali i da ćemo u sve tri godine bilježiti proračunski manjak, koji će se kretati oko 2,5 posto. Mnogo će ovisiti i o uspjehu u iskorištavanju europskog novca.

“Mi smo računali sa stručnjacima Svjetske banke i MMF-a da je u prve dvije godine efekt provedbe NPOO-a 1,5% bod godišnje i to dobrim dijelom na investicijskoj aktivnosti”, rekao je Marić.

U idućim bi se godinama trebao smanjivati i javni dug, do 2024. njegov bi udio u BDP-u trebao iznositi 75 posto.

Od sljedeće godine rast će i minimalna plaća, s 3.400 na 3.750 kuna.

“Time po prvi put podižemo minimalnu plaću iznad 50% od prosječne neto plaće. To se još nije dogodilo u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izjavio je da će u mandatu ove Vlade minimalna plaća s 1 siječnja .2022. godine biti povećana za 1.254 kune.

Treba naglasiti da će u mandatu ove Vlade minimalna plaća s 1 siječnja .2022. godine biti povećana za 1.254 kune neto u odnosu na 2016. godinu i to se radi o povećanju minimalne plaće za 50,24 posto, rekao je Dragan Jelić.

Minimalnu plaću trenuačtno prima 51 tisuća zaposlenih.

Komentari