Marić: Ovisni smo o uvozu, sva nova kupovna moć ide izvan Hrvatske

Cropix

Struktura hrvatskog gospodarstva i dalje otkriva poprilično visoku uvoznu ovisnost, rekao je financija ministar Zdravko Marić na konferenciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) o poticanju izvoza.

Istaknuo je da se to može smanjiti samo jačanjem domaće proizvodnje, posebice izvozno orijentirane, te one koja stvara nove i dodane vrijednosti, bez kojih, kako je rekao, teško možemo očekivati značajnije iskorake.

Kako navodi Marić, analizira strukture hrvatskog gospodarstva s rashodne strane pokazuje zadovoljavajuću domaću potražnju i sentiment potrošača. Međutim, rast potrošnje ne prati i rast proizvodnje. To prirodno povlači i rast te uvozne komponente, upozorava Marić.

Tu apostrofira porezne izmjene te neporezno i administrativno rasterećenje, a ističe i važnost stabilnih javnih financija.



Smatra da postoje dobre osnove za daljnji iskorak hrvatskog gospodarstva te ocjenjuje da se sadašnjim rastom oko tri posto, iako je na zdravim osnovama, ne treba zadovoljiti u srednjem i duljem roku.

 

Komentari